Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Wiadomości

Kulinarny Szlak Turystyczny – Kuchnia Polska
2009-09-21

Po kilkumiesięcznych przygotowaniach 1 sierpnia 2009 swoją działalność rozpoczął Kulinarny Szlak Turystyczny – Kuchnia Polska, projekt marketingowy, którego celem jest promocja kuchni polskiej w jej regionalnych smakach.
Dwanaście restauracji z Jeleniej Góry, Radomierza, Kowar, Karpacza, Szklarskiej Poręby i Świeradowa tworzy atrakcyjny produkt turystyczny, który wzbogaci ofertę Kotliny Jeleniogórskiej kreowanej na Kotlinę Światła Energii i Dobrego Smaku.
Impreza inaugurująca funkcjonowanie „Szlaku” odbyła się w przepięknej scenerii Opałkowej Chaty w Jeleniej Górze, reprezentującej kuchnię małopolską, a pozostałe kuchnie na „Szlaku” to: Kuchnia wielkopolska, myśliwska, kresowa – lwowska, podlaska, warmińsko – mazurska, mazowiecka – serwowana, śląska, podkarpacka, kujawsko – pomorska, kaszubska oraz bolesławiecka.
Każda z restauracji uczestniczących w projekcie zaprezentowała potrawy charakterystyczne dla regionu, który reprezentuje i ta prezentacja uświadomiła jaką wspaniałą gamę potraw mamy w rodzimej kuchni. A serwowano m.in.: pierogi z grzybami i orzechami laskowymi, zupę z dyni (Mazowsze), grochówkę z pieczonymi piersiami gęsi (Kaszuby), dzyndzałki i pirogi z farszem rybnym (Warmia i Mazury), zupę królewską (Śląsk), pieczeń po lwowsku (kuchnia kresowa) i wiele innych. Potrawy sprzedawane były dla licznej publiczności, a dochód w wysokości 3650 zł przeznaczono na pomoc dla poszkodowanych w ostatniej powodzi mieszkańców gminy Mysłakowice.
Inauguracja Kulinarnego Szlaku była też okazją do pierwszej oficjalnej prezentacji kunsztu szefów kuchni zrzeszonych w Sudeckim Klubie Szefów. Ta inicjatywa Mariusza Tkaczyka (członka zarządu OSSKiC, szefa szefów hoteli Qubus) i Janusza Stańczyka przyczyni się do promocji Polskiej Kuchni i samych kucharzy.
Sudecki Klub Szefów planuje wiele działań aktywizujących środowisko gastronomiczne Sudetów jeszcze w tym roku na koniec sezonu grillowego odbędzie się Puchar Polski w Grillowaniu - 25 wrzesień 2009, Jelenia Góra-Cieplice i Wielką Galę Polskich Potraw Wigilijnych – 12 grudnia 2009.

 

Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2018, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.020148