Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Wiadomości

Podbeskidzkie zaprezentowało swój kunszt kulinarny
2009-09-21

I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej w Skoczowie już za nami. Były tłumy gości, których nie odstraszył nawet deszcz, wielu wspaniałych kucharzy – po prostu znakomita okazja by wypromować Podbeskidzie, jego regionalne potrawy, przepisy, produkty, rękodzieło oraz folklor góralski.
Głównym wydarzeniem – trwającego w dniach 25 i 26 lipca – festiwalu był konkurs kulinarny. Wystartowało w nim dziewięć dwuosobowych ekip, których najważniejszym zadaniem było przygotowanie dania głównego z jagnięciny.
Wygrała jagnięcina marynowana w bursztynie, faszerowana pistacjami i jarzębiną, podana z miodową kapustą i ziemniaczaną taflą w wykonaniu Wojciecha Harapkiewicza i Mateusza Balcarka z Hotelu Królewskiego w Gdańsku. Drugie miejsce zajęli Jarolav Cabnk i Jan Kralik z Hotelu Narlene na Słowacji, zaś trzecie Tomasz Ciaś i Marek Łukasiewicz z Zamku Baranów.
Przyjemne z pożytecznym
Jurorzy byli pod wrażeniem umiejętności mło?dych kucharzy startujących w konkursie – w końcu jagnięcina to jeden z bardziej wymagających
produktów z jakimi kucharz musi się zmierzyć w kuchni.
Jedną z atrakcji skoczowskiej imprezy był “gulasz dziadowski”, przygotowany przez członków Beskidzkiego Klubu Kulinarnego na gigantycznej patelni o średnicy 1,7 m. Można go było spróbować po zakupie specjalnej cegiełki na rzecz Fundacji Braci Golec. W zbiórkę funduszy włączyła się również mama Golcowa, która na rynku ugotowała tradycyjną kwaśnicę.
Specjalnymi gośćmi festiwalu byli przedstawiciele Euro-Toques z Belgii, Luksemburga i Niemiec. Największe wrażenie zrobiły na nich potrawy kuchni regionalnej – w końcu promowanie żywności nieprzetworzonej, bazującej na naturalnych produktach, a przy tym wykorzystujące tradycyjne receptury to jedno z głównych założeń Euro-Toques.
Czym skorupka za młodu
Formuła konkursu kulinarnego, mniej rygorystyczna niż w przypadku najbardziej prestiżowych konkursów w kraju pozwala tym młodym ludziom nabrać potrzebnego doświadczenia, które w przyszłości zaowocuje wspaniałymi wynikami – podkreśla Jean Bos, jeden z członków jury i prezes polskiego Euro-Toques. – A w końcu dbanie o rozwój zawodowy młodych kucharzy to wypełnienie jednego z naczelnych zadań Stowarzyszenia Euro-Toques. To oni za kilka, kilkanaście lat stanowić będą o obliczu polskiej i europejskiej gastronomii i warto by znane im były skarby tradycyjnej regionalnej kuchni polskiej.
Zadania startujących ekip oceniało jury profesjonalne w składzie: przewodniczący Jean Bos, prezydent Euro-Toques Polska; Wolfgang P. Menge, prezydent Euro-Toques Niemcy; Waldemar Hołówka z Fundacji Klubu Szefów Kuchni, ekspert kulinarny; Piotr Paweł Malewski, ekspert kulinarny z ramienia firmy Stalgast; Łukasz Piekarski z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego;
Jury techniczne: Arleta Żynel, vice-prezydent Euro-Togues Polska; Irina Chetverikova z Ukrainy; Marcin Orawiec z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego; Wiesław Ambros z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.
Organizatorami imprezy byli: Urząd Miasta Skoczów, Miejski Dom Kultury, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej oraz Beskidzki Klub Kulinarny.

*****

Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2018, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.013264