Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Trendy i produkty

Grillowa „kropka nad i”
2009-06-02

Potrawy z grilla coraz częściej są przebojem nie tylko towarzyskich spotkań na świeżym powietrzu, ale również ważnym punktem menu wielu restauracji i lokali gastronomicznych. Elementem, który wydobywa z nich całą pełnię smaku są – obok przypraw – sosy – dipy i dressingi. Z uwagi na to, że ostatnimi czasy zdobywają one naprawdę dużą popularność, ich oferta jest rozszerzana z sezonu na sezon.

Wszystko wskazuje na to, że czasy gdy na grillowych rusztach można było zobaczyć jedynie kiełbasę, której smak wzbogacało się albo klasyczną musztardą, albo ketchupem odeszły na dobre. Nie oznacza to rzecz jasna, że spędzanie wolnego czasu z przyjaciółmi i rodziną właśnie przy rozpalonym grillu stało się mniej popularne. Nic bardziej mylnego! Rzecz w tym, że obecnie coraz więcej osób nie ma najmniejszego zamiaru ograniczać swoich kulinarnych doznań tylko do najprostszych dań przyrządzonych i doprawionych w najłatwiejszy z możliwych sposobów. Wręcz przeciwnie. Sięganie po nowe potrawy staje się niemal powszechne. Dlatego też, wśród serwowanych z grilla dań można znaleźć najróżniejsze gatunki mięs – od karkówki, przez boczek, aż do schab, a także wiele innych przysmaków – warzywa np. bakłażan, cukinię, ziemniaki, czy nawet marchewkę, ryby i – co jeszcze kilka lat temu było w zasadzie nie do pomyślenia – niektóre owoce. Wielość grillowych potraw oznacza jednak nie tylko bogactwo doznań smakowych, ale też pewne utrudnienie dotyczące ich przygotowania. Chodzi mianowicie o dobór odpowiednich marynat i sosów. Nie jest bowiem żadnym odkryciem stwierdzenie, że każdy z wymienionych wyżej produktów należy podawać w odmienny sposób, na przykład w towarzystwie pokreślających ich indywidualny smak sosów.
-Sosy – zarówno te ciepłe jak i zimne – są przysłowiową „kropką nad i”. Podkreślają charakter dania, pozwalają na uzyskanie różnorodnych potraw z tego samego rodzaju mięsa, świetnie komponują się z dodatkami do mięs. To właśnie sosy powodują, że każde danie staje się bardziej wykwintne, bardziej atrakcyjne. Przyprawy i sosy mogą, i powinny być stosowane łącznie, mogą bowiem znakomicie się uzupełniać. Umiejętne stosowanie i dobieranie przypraw oraz łączenie mięs z sosami daje pełnię smaku – mówi Łukasz Śliwiński, kierownik marketingu w dziale gastronomii w firmie Kamis – Przyprawy S.A.

Ofertowy zawrót głowy
Z uwagi na to, że paleta dań, które można przygotować na grillu jest obecnie tak szeroka, wachlarz dostępnych sosów i marynat również nie należy do najskromniejszych. Z uwagi na rosnące zainteresowanie klientów potrawami przyrządzanymi na ruszcie, oferta producentów w zakresie przypraw i sosów do dań z rusztu i grilla wzrasta z sezonu na sezon. Czym charakteryzuje się obecnie? Po bliższym przyjrzeniu się portfolio czołowych graczy działających na polskim rynku, nietrudno stwierdzić, że przede wszystkim – różnorodnością.
Paleta oferowanych przez Unilever Foodsolutions sosów, które można wykorzystać podczas grillowania obejmuje m.in. cygański, grzybowy, cytrynowo – maślany, holenderski, pieczeniowy (w tym także o smaku drobiowym), biały, myśliwski, do dziczyzny, a także do potraw chińskich i meksykańskich. Część z nich stanowi gotową bazę, pozwalającą szefom kuchni i indywidualnym klientom przygotowanie niezlicznej liczby wariacji smakowych.
-Jako składnik przygotowywanych marynat oraz dipów czy dressingów do grillowanych potraw, klienci chwalą sobie również Primerby Knorr, a mają ich do dyspozycji całą gamę (11 smaków). Te aromatyczne kompozycje świeżych ziół, przypraw i warzyw zatopionych w olejach roślinnych z dodatkiem soli słusznie kojarzą się szefom kuchni z gwarancją intensywnego smaku i aromatu – mówi Janina Śliwa, customer & public relations specialist Unilever Foodsolutions.
Równie różnorodna jest oferta przeznaczonych do dań z rusztu i grilla sosów marki Kamis.
- Można w niej znaleźć sosy do wszystkich typów dań tj. sosy do przekąsek, do dań drugich, sałatek. Oferujemy sosy, które świetnie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięs. W naszej ofercie znajdują się też lekkie sosy dedykowane do ryb i owoców morza. Wiosna i lato to pora na warzywa serwowane w różnej postaci, znakomitym dodatkiem do tego typu dań jest sos holenderski. Oferta dań z grilla cały czas się rozszerza, często jesteśmy zaskakiwani nowymi pomysłami na dania - mięsa, warzywa, owoce morza i inne produkty przyrządzone na ruszcie. Dlatego też do dań z rusztu czy grilla wykorzystuje się też coraz więcej ciekawych sosów – mówi Łukasz Śliwiński.

Dla profesjonalistów
W ofertach producentów nie brakuje także produktów przeznaczonych dla profesjonalistów, które różnią się nieco od tych dostępnych szerszemu gronu indywidualnych konsumentów. Czym się one charakteryzują?
- Warto pamiętać, że dla kucharza sos to po prostu niezbędne narzędzie pracy, które musi być wygodne i niezawodne. Dlatego w przypadku produktów dla segmentu HoReCa ważnych jest wiele niuansów choćby to jak dany sos zachowuje się w bemarach czy podgrzewaczach, czy można go zapiec w piecu konwekcyjnym itd. Specyfika przygotowania posiłku w restauracji jest zdecydowanie inna niż w domu i stąd nieco inne wymagania, co do tych produktów – wyjaśnia Łukasz Śliwiński.
W tegorocznej ofercie nie brakuje też nowości. Kamis Gastronomia przygotował „Bazę smakową do dań z grilla”. To intensywna pasta na bazie aromatycznych przypraw oraz pomidorów z nutą czosnku i śliwki. Przeznaczona jest do marynowania mięs – szczególnie wieprzowiny, jagnięciny, wołowiny, dziczyzny oraz drobiu. Dzięki półpłynnej konsystencji może być stosowana zarówno jako przyprawa jak i marynata, a także podstawa do sosów i dipów.
- Nowości produktowe marki Prymat, dedykowane sezonowi grillowemu w tym roku to: trzy marynaty płynne o smakach: klasycznym, pikantnym oraz szlacheckim - wylicza Przemysław Pająk, rzecznik prasowy firmy Prymat.
Nie tylko mięso
Cechą charakterystyczną oferty jest fakt, że obejmuje ona sosy przeznaczone nie tylko do grillowanych produktów, ale również do dań, bez których trudno sobie wyobrazić majówkę – m.in. różnego rodzaju surówek i sałatek. Popularnością cieszą się nie tylko tradycyjne sosy, jak typowy winegret, ale również te które można łączyć np. z jogurtem naturalnym i podawać jako dip.
Oferta sosów sałatkowych Knorr obejmuje m.in.: balsamico, bazyliowo-ziołowy, cebulowo-ziołowy, czosnkowy, do mizerii, francuski, grecki, koperkowo-ziołowy, paprykowo-ziołowy, śródziemnomorski i włoski. Kamis przygotował sosy dedykowane do różnych rodzajów kuchni (np. sos sałatkowy orientalny z imbirem).
-Prymat w zeszłym roku wprowadził cztery sosy sałatkowe (polski, francuski, grecki oraz włoski), które jak wynika z naszych analiz, doskonale sprzedają się właśnie podczas wiosennych miesięcy - mówi Przemysław Pająk.
Co istotne, wbrew obiegowej opinii wykorzystywane do potraw z grilla i sałatek sosy, wcale nie muszą oznaczać tylko pustych kalorii. Oprócz wartości smakowych niosą bowiem również inne korzyści.
- Właściwie przygotowane dania z grilla są zdecydowanie zdrowsze niż dania z patelni. To prawda, że sosy mają za zadanie przede wszystkim podnieść walory smakowe dania ale do sosów serwowane są różne, pozytywnie postrzegane przez dietetyków dodatki takie jak warzywa, oliwa, jogurty czy zioła. A więc umiejętnie przygotowany sos wcale nie musi kojarzyć się z czymś niezdrowym, a często wręcz przeciwnie - wyjaśnia Łukasz Śliwiński.

Katarzyna Hryniewicka
Fot: Archiwum

Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2018, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.017911