Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Trendy i produkty

Czas na grilla
2009-04-23

Wielkimi krokami zbliża się lato, a wraz z nim czas grillowania. Smażenie potraw w gronie przyjaciół na świeżym powietrzu zdobywa sobie z roku na rok coraz liczniejsze grono sympatyków, którzy chętnie eksperymentują z daniami. Na przeciw ich potrzebom wychodzą firmy –  produkujące przyprawy i marynaty – oferujące miłośnikom grilla liczne dodatki, które wzbogacą smak każdego grillowanego dania.  

Do tego, że grill jest obecnie jedną z najpopularniejszych form spędzania czasu na świeżym powietrzu nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Gdy tylko pogoda na to pozwala chętnie wychodzimy, bierzemy grilla i szybko przyrządzamy ulubione dania. Coraz częściej w naszym grillowym menu oprócz zwykłej kiełbasy czy boczku pojawiają się bardziej wymyślne potrawy, jak ryby czy warzywa. Nie od dziś wiadomo, że aby danie mogło pokazać swe najlepsze, najpełniejsze oblicze musi być odpowiednio przyprawione. Co zatem zrobić, aby nasze potrawy z grilla były wyjątkowo smakowite i długo wspominane?
– Tak naprawdę to niewiele. Każdy wie, że samo mięso czy warzywa to dopiero połowa sukcesu. Liczą się przede wszystkim przyprawy i marynaty. To właśnie one sprawiają, ze nasze dania są smaczne i aromatyczne. Dzięki przyprawom mamy możliwość stworzenia szerokiego asortymentu dań z grilla. Z jednego rodzaju mięsa możemy przygotować różne potrawy, które będą smakowały zupełnie inaczej. Poszczególne przyprawy i marynaty podkreślają charakter przyrządzanych dań, mogą to być kompozycje ziołowe, pikantne, korzenne, a tym samym nasze dania mogą być inne, niepowtarzalne, nasi goście będą nimi zachwyceni – mówi Łukasz Śliwiński, kierownik marketingu w dziale gastronomii w firmie Kamis-Przyprawy S.A. – Pamiętajmy, aby dobierać odpowiednie kompozycje przypraw do poszczególnych mięs, inaczej doprawiamy wieprzowinę, a inaczej drób, wołowinę, jagnięcinę, cielęcinę, jeszcze inaczej ryby czy też warzywa. Dzięki marynowaniu i bejcowaniu nasze dania nie tylko będą smaczniejsze, ale również miękkie, kruche i soczyste, a co za tym idzie łatwiejsze w smażeniu lub grillowaniu. Przygotowywanie dań na grill, poszukiwanie nowych smaków, doprawianie i marynowanie jest w pewnym sensie rytuałem, nie mniej przyjemnym niż samo grillowanie czy tez spożywanie naszych dań.
Janina Śliwa, customer & public relations specialist Unilever Foodsolutions, również uważa, że kluczem do pełnego sukcesu w trakcie przyrządzania dań na grilla są przyprawy i marynaty.
– To one nadają charakterystyczny smak, wygląd, pozwalają uzyskać powtarzalny efekt i zachęcający aromat. Ponadto marynowanie w zasadniczy sposób wpływa na kruchość i soczystość mięsa, a także na jego barwę. Jednak trzeba pamiętać, że marynowanie to prawdziwa sztuka – jeśli zostanie przeprowadzone niewłaściwie lub zbyt długo, mięso może stać się gąbczaste albo zatracić swój naturalny smak (szczególnie delikatne są ryby, owoce morza i drób) – tłumaczy.

O popularności grilla i chęci Polaków do eksperymentowania ze smakiem smażonych dań świadczą wyniki rynkowe sprzedaży przypraw. Niemal każda firma mająca w swoim portfolio przyprawy i marynaty do potraw z grilla notuje w sezonie letnim znaczny wzrost sprzedaży.
– Rynek przypraw grillowych należy do najdynamiczniej rozwijających się segmentów całego rynku przypraw. W zeszłym roku wzrósł o 7% (2008 do 2007), a rok wcześniej aż o 13% (2007 do 2006). W okresie grillowym, czyli od maja do końca sierpnia, przyprawy grillowe i marynaty stanowią około 10% całego rynku przypraw (jednorodnych i mieszanek), zarówno w ujęciu ilościowym, jak i wartościowym. To dwa razy więcej niż w pozostałych okresach kalendarza przyprawowego, gdzie udział ten kształtuje się na poziomie 5%. Wartościowo sprzedaż przypraw grillowych w sezonie grillowym (maj – sierpień 2008) szacowana jest na 24,5 milionów złotych. Dwa lata temu sprzedaż przypraw grillowych marki Prymat wzrosła aż o 68%, a rok temu o 45% – wyjaśnia Przemysław Pająk, rzecznik prasowy firmy Prymat.
Tak duża popularność sprawiła, że dziś na rynku dostępnych jest wiele różnych wariantów przypraw i marynat. 
– Sztandarowym produktem z oferty Unilever Foodsolutions do dań z grilla jest Delikat, przyprawa do grilla Knorr – zawiera duże cząstki ziół i przypraw, więc przyrządzone z nim dania nie tylko smakują, ale też wyglądają bardzo apetycznie. Natomiast do marynowania przed grillowaniem wybitnie nadają się Marynaty Premium Knorr, dostępne w czterech smakach: do ryb i owoców morza, wołowiny, wieprzowiny oraz drobiu. Są to perfekcyjne mieszanki wysokiej jakości ziół i przypraw z dodatkiem soli morskiej i oliwy z oliwek. Należy podkreślić ich wysoką wydajność, więc wystarczy użycie niewielkiej ilości (ok. 15g na 1kg) dla uzyskania doskonałego efektu – wylicza Janina Śliwa. – Jako składnik przygotowywanych marynat oraz dipów czy dressingów do grillowanych potraw, klienci chwalą sobie również Primerby Knorr, a mają ich do dyspozycji całą gamę (11 smaków). Te aromatyczne kompozycje świeżych ziół, przypraw i warzyw zatopionych w olejach roślinnych z dodatkiem soli słusznie kojarzą się szefom kuchni z gwarancją intensywnego smaku i aromatu (...).

Tekst w całości można przeczytać w papierowym wydaniu Restauratora 3-4/2009

Wojciech Napora
Fot. Fotolia.com, Archiwum

Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2018, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.015853