Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Trendy i produkty

Nowe oblicze oscypka
2009-02-18

Nie łatwo jest zachęcić gościa hotelowego do jadania w restauracji. W miejscu takim jak Zakopane, gdzie kuszą turystów Tatry i Krupówka, graniczy to wręcz z cudem. A przed takim właśnie wyzwaniem staje codziennie Grzegorz Lelek, szef kuchni w Ziemiańskiej w Hotelu Belvedere.

Od momentu, kiedy do Zakopanego przyjechał na weekend, by odwiedzić kolegę minęło już osiem lat, a każdego kolejnego spędzonego tu dnia przekonuje się, że znalazł właśnie swoje miejsce na Ziemi.
Grzegorza Lelka nie sposób nie zauważyć, a już na pewno nie usłyszeć jego donośnego śmiechu w restauracji. Uwielbia swoją pracę, a spotkania z ludźmi niezmiennie sprawiają mu radość. Kilka lat temu szefowie w ramach szkolenia zlecili tzw. ukrytemu klientowi sprawdzić funkcjonowanie restauracji. Wiadomo – taka osoba, zazwyczaj psycholog, ma za zadanie nie tylko ocenę przyrządzonych dań, ale zrecenzowanie atmosfery lokalu, sposobu traktowania gości przez obsługę. W restauracji Ziemiańska mistery shopper nie chciał wybrać niczego z karty menu, zależało mu bardziej na zaobserwowaniu reakcji obsługi lokalu w przypadku kapryszącego klienta. Tutaj zaś z kuchni wyszedł szef, zaproponował coś od siebie, a na koniec kolacji – widząc zadowolenie gościa – bezceremonialnie poklepał go po ramieniu. Mystery shopper był bardzo z wizyty zadowolony.
Gość lubi, żeby mu poświęcać uwagę, pogwarzyć. To 90% sukcesu. Bywa, że kiedy od kelnerki wiem, iż można sobie pozwolić na pewną ekstrawagancję, to podjeżdżam do stolika z nalewkami.
I taki właśnie jest Grzegorz. Miły, bezpośredni, o zaraźliwym śmiechu. W czasie rozmowy poważnieje jedynie w tych chwilach, kiedy opowiada o swojej kuchni.
Grunt to podstawy
Pochodzi z rodziny z tradycjami kulinarnymi. Jego ojciec przed laty również był szefem kuchni, m.in. w krakowskim Grancie. Kucharzy także jego brat. Grzegorz bardzo sobie to pochodzenie chwali i wcale nie chodzi tutaj o koneksje. To dzięki ojcu jednak może wpisać do CV prawie 20 lat pracy w zawodzie (choć liczy sobie zaledwie 35 wiosen). I to ojciec wreszcie był tym, który w kuchni dał mu największy wycisk. Do dzisiaj wspomina, jak go nieźle wówczas „przeczołgał”. Jednak zawodowo za swojego mistrza uważa Alfredo – słynnego niegdyś szefa kuchni w krakowskiej restauracji Pod Różą.
Alfredo nie lubił nadmiernego zainteresowania swoją osobą. Gdyby nie to, mógłby stać się prawdziwą kulinarną gwiazdą w Polsce – przekonuje. – Z nas, swoich uczniów, potrafił wydobyć wszystko, co najlepsze. Wspaniale wspominam tamte czasy. Byliśmy silną, zgraną grupą, pracującą pod okiem świetnego fachowca. Bez fałszywej skromności mogę powiedzieć, że w tamtym czasie Pod Różą była najlepszą restauracją w Polsce.
Grzegorz z wielkim sentymentem wspomina dawnego mistrza.
To u niego dorośliśmy do tej wielkiej gastronomii, nabraliśmy doświadczenia, pewności, tak potrzebnej, żeby w pewnym momencie przejąć odpowiedzialność szefa kuchni – wyjaśnia. (...)

Artykuł można przeczytać w papierowym wydaniu Restauratora 1/2009

Dossier
Grzegorz Lelek ma 35 lat, w kuchni pracuje od 15. roku życia. Jest żonaty (swoją lepszą połowę poznał w Hotelu Bel-vedere). Jest szczęśliwym ojcem córki Hani. Do Belvedere trafił przypadkiem, kiedy przyjechał w odwiedziny do kolegi; na weekend. Świętowano wówczas imieniny Małgorzaty - właścicielki hotelu, więc Grzegorz postanowił pomóc koledze w kuchni. Jego dania zrobiły takie wrażenie na biesiadnikach, iż nie dość, że dostał owację na stojąco, to jeszcze z miejsca zaproponowano mu pracę. I choć w tym czasie miał już inne propozycje, bez żalu z nich zrezygnował na rzecz Zakopanego. Marzy mu się teraz dom weselny z prawdziwego zdarzenia, na kilka sal, a każda w innym stylu. Nikt bowiem tak jak górale nie świętuje zaślubin, nikt tak się nie bawi.(...)

Tekst:  Magdalena Kleban
Fot. Bartosz Jarosz

 

*******************

*******************


 

Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2018, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.022955