Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Trendy i produkty

Sosy na 100 sposobów
2008-12-17

Sosy podkreślające smak i charakter potrawy są świetnym dopełnieniem każdej kulinarnej kompozycji. Jednak źle dobrany sos może zepsuć najlepiej nawet przyrządzone danie. Dlatego też żmudną sztuką przyrządzania sosów w lokalach gastronomicznych zajmują się zazwyczaj najbardziej doświadczeni kucharze.

Stanowi to niemały kłopot, szczególnie obecnie, kiedy rynek narzeka na coraz większe problemy ze znalezieniem kulinarnych specjalistów, a wymagania Klientów są ogromne. Nierzadko bowiem bywa tak, że jedna potrwa podawana jest z wieloma sosami do wyboru. Rozwiązaniem tych problemów może być zastosowanie sosów gotowych lub użycie ich jako bazy do sporządzenia własnych, autorskich kompozycji.
– Sosy są nieodzownym dodatkiem do typowo polskiego obiadu – podkreśla Przemysław Pająk, rzecznik prasowy firmy Prymat Przyprawy. – Polscy restauratorzy już od wieków znają wiele sposobów podawania różnych mięsiw, które zawsze obficie polewane są różnymi sosami. Trudno sobie wyobrazić pieczeń czy mięso duszone bez aromatycznego i gęstego sosu. Sosy do dań mięsnych podkreślają smak i aromat, a także same w sobie niosą dodatkowe walory kulinarne. Jednak największym problemem jest fakt, że przygotowanie sosu jest czasochłonne.
Odpowiedzią na to są szeroko dostępne i różnorodne sosy gotowe. Główną ich zaletą jest bardzo duże portfolio dostępnych na rynku produktów.
– Istotna jest także jednakowa receptura, dzięki czemu odbiorca może liczyć na taką samą jakość produktu – dodaje Przemysław Kaczmarek, szef Centrum Kulinarnego Unilever Foodsolutions. – Warto jednak pamiętać, że smak sosu nie zawsze może pokrywać się z oryginałem i odpowiadać wyobrażeniom klienta, zapamiętanemu przez niego smakowi danego sosu lub po prostu – może się różnić w zależności od tradycji kulinarnych w danym regionie lub kraju. Przykładem może być chociażby sos myśliwski, który w Polsce ma w swoim składzie marchewkę, co na przykład we Francji byłoby nie do pomyślenia. Kwestią, która przesądza o przydatności sosów gotowych, jest jednak przede wszystkim wygoda i szybkość przygotowywania potraw, co w dobie coraz większych problemów z personelem jest wyjątkowo istotne.
Mięsna różnorodność
Największa różnorodność sosów gotowych dotyczy wszelkiego rodzaju dań mięsnych. Trudno wyobrazić sobie potrawy mięsne bez odpowiednio dobranego sosu, nierzadko jednak ich przyrządzenie bywa bardzo pracochłonne.
– Wśród popularnych sosów do mięs królują dziś wszelkie odmiany sosów ciemnych, począwszy od klasycznego sosu demiglas, często wykorzystywanego jako baza do innych sosów, z której można tworzyć kompozycje z dodatkiem kolorowego pieprzu, warzyw czy ziół – wyjaśnia Przemysław Kaczmarek. – Często spotykane są też sosy do mięs typu muślinowego, z których warto wymienić na przykład sos typu bearnaise czy holenderskie. Oryginalne sosy muślinowe są bardzo drogie, a poza tym trudne do przygotowania. Przyrządzenie gotowego sosu pozwala uniknąć możliwości jego zepsucia przez mniej doświadczonego kucharza. W przypadku dań z ryb i drobiu bazuje się raczej na sosach jasnych, takich chociażby jak popularny sos koperkowy czy cytrynowy.
Wśród ciemnych sosów typu convenience poczesne miejsce w ofercie producentów zajmują nadal różnego typu sosy pieczeniowe. Klasyczny sos pieczeniowy jest jednym z najczęściej wybieranych sosów gotowych.
– Sosy do pieczenia są wykwintnym uzupełnieniem dań z wszelkiego rodzaju mięs duszonych, smażonych i pieczeni. Podkreślają smak czerwonego mięsa: wołowiny, wieprzowiny oraz dziczyzny. Są idealne do bitek wołowych, pieczeni rzymskiej i duszonej wołowiny oraz wieprzowiny – mówi Przemysław Pająk. – Także delikatne mięso drobiowe będzie wyśmienicie smakowało z sosami do pieczeni. Wybierając gotowe sosy do pieczenia powinniśmy jednak zwracać uwagę na markę, łatwość przyrządzania, walory smakowe oraz atrakcyjną cenę.
Klasyczny sos pieczeniowy, znakomity do mięs pieczonych, dziczyzny lub wieprzowiny, a nawet placków ziemniaczanych, kopytek i pyz, szczególnie często pojawia się na stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia. Sos pieczeniowy to także bardzo łatwy sposób na przygotowanie wielu sosów ciemnych. W ofercie producentów znaleźć również można sos pieczeniowy do drobiu, który podkreśli wykwintny smak perliczki, bażanta czy przepiórki. Równie popularne w okresie zimowym są sosy grzybowe i myśliwskie, niezastąpione przede wszystkim do dziczyzny, podkreślający jej smak aromatem jałowca i grzybów. Jednym z najpopularniejszych sosów ciemnych jest także sos cygański, zawierający kawałki papryki, polecany do mięs, szaszłyków, drobiu, placków ziemniaczanych, pyz. Gotowy sos cygański można urozmaicić dodając doń pokrojoną kiełbasę, boczek, cebulę, paprykę czy ogórek kwaszony. W przypadku sosów jasnych zdecydować się można na bazę, która stanie się podstawą do sporządzenia konkretnych sosów lub wybrać już gotowe sosy smakowe – koperkowy, szczypiorkowy, chrzanowy, pieprzowy itd. Znakomitą podstawą jasnych sosów jest także sos holenderski, polecany do ryb, polędwicy, drobiu, a także zapiekania warzyw, w tym szparagów.  Klasyczny sos holenderski można wykorzystać do przygotowania wielu wariantów, np. sosu bearnaise czy maltaise. Oferta producentów sosów gotowych jest jednak dużo szersza. Znaleźć tu można również gotowe sosy do potraw chińskich, meksykańskich, sosy Café de Paris, sosy z dodatkiem czerwonej cebuli, zielonego pieprzu czy różnego typu sosy ziołowe.
Makaronowe szaleństwo
W przypadku sosów do makaronu w sezonie zimowym, podobnie jak w całym roku, królują wszelkie sosy na bazie pulp pomidorowych z dodatkiem bazylii, oregano czy tymianku.
– Równie popularne są sosy łączone z serami, takie chociażby jak Carbonara – dodaje Przemysław Kaczmarek. – W ich przypadku warto jednak baczniejszą uwagę zwrócić na harmonię smaku, ponieważ niektóre sery zbytnio przysłaniają smak i charakter konkretnej potrawy.
Serowy sos Carbonara z boczkiem idealny jest do makaronów, pizzy, zapiekanek, ryżu, ryb, mięs i warzyw, ale także do grillowanych ryb, białych mięs. Doskonale się zapieka, dzięki czemu nadaje si? do wszelkiego rodzaju zapiekanek. Sos Bolognese to klasyczny sos pomidorowy z bukietem przypraw i ziół (tymianek, pietruszka, rozmaryn, papryka, czosnek, pieprz), szczególnie polecany do makaronów, pizzy, zapiekanek, a także jako sos pomidorowy do gołąbków. Wa?ne miejsce w ofercie producentów sosów gotowych zajmują także sosy typu Cztery Sery, przeznaczone do potraw z makaronu, mięs i ryb. W ich skład wchodzą sery typowe dla kuchni włoskiej oraz przyprawy.
Sałatki na 100 sposobów
Ogromna różnorodność dostępnych na rynku sosów do sałatek wynika przede wszystkim z dużego zapotrzebowania na potrawy uważane za zdrowe i dietetyczne.
– Wśród sosów do sałatek wyróżnić można dwie grupy – sosy na bazie jogurtu czy śmietany oraz sosy vinaigrette, lubiane przez kucharzy dzięki dużym możliwościom ich modyfikacji i dodawania nowych składników, takich jak orzechy, maliny czy ocet balsamiczny – wyja?nia Przemysław Kaczmarek. – Dziś coraz częściej stosuje się jednak sosy na bazie jogurtu, co jest związane z bardzo widocznym na rynku trendem w kierunku zdrowego żywienia.
Dziś najpopularniejszymi sosami do sałatek są zdecydowanie smaki kuchni francuskiej, greckiej i włoskiej. Wśród często stosowanych sosów sałatkowych są również sosy o smaku koperkowym i czosnkowym.
– Vinaigrette to delikatny sos francuski doskonale komponujący się z lekkimi sałatkami na wiosnę i lato – mówi Przemysław Pająk. – Kompozycja oliwy z oliwek, octu winnego lub cytryny oraz musztardy Dijon z dodatkiem soli i pieprzu wydobywa oryginalny smak ze świeżych warzyw. Sałata z sosem vinaigrette będzie doskonałym dodatkiem do dań obiadowych czy sałatek ze świeżych warzyw. Świetnie komponować będzie się z białym i delikatnym mięsem; rybą i drobiem. Jednym z najpopularniejszych rodzajów sałatek jest również tradycyjne danie kuchni greckiej, przez mieszkańców Hellady zwane „horiatiki”, czyli sałatka grecka. Prawdziwa sałatka grecka wymaga typowego sosu greckiego o delikatnym ziołowo-czosnkowym smaku. Z kolei charakterystyczny sos włoski powstał na bazie śródziemnomorskich ziół – oregano i bazylii.
Wśród innych popularnych sosów sałatkowych jest również sos pomidorowo-paprykowy, który dobrze komponuje się także jako podstawa zimnych sosów na bazie oleju oraz dipów na bazie śmietany, jogurtu, majonezu. Sos czosnkowy polecany jest do mięs grillowanych i np. zapiekanych ziemniaków. Z kolei sos koperkowy podkreśla smak sałatek z kapusty pekińskiej, sałaty czy innych świeżych warzyw, ale także popularnej w Polsce mizerii. Z owocami morza bardzo dobrze komponuje się egzotyczny Sos Tysiąca Wysp.

Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2018, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.013891