Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Przegląd wyposażenia

Podłoga jak nowa przez lata
2009-09-21

Każda część kuchni to specyficzne zadania w dziedzinie utrzymania czystości - skuteczne mycie naczyń, grille, szklane lady, stal nierdzewna, piece i patelnie, srebrne przybory, takim miejscem jest również podłoga.


Pielęgnacja powierzchni antypoślizgowych na zapleczu w kuchni nie należy do najłatwiejszych – przyznaje Paweł Morawski, specjalista ds aplikacji JohnsonDiversey. – Wymaga systematycznego, sumiennego czyszczenia na koniec każdego dnia pracy, a jeżeli jest to konieczne, to także i w ciągu dnia. Każdy profesjonalista wie, że w przypadku tak trudnych warunków, samo bieżące sprzątanie nie wystarczy, by utrzymać płytki w należytej czystości.
Niestety może się zdarzyć, że nasza reakcja nastąpiła zbyt późno i wtedy musimy podjąć specjalne kroki, aby zrobić porządek z podłogą na zapleczu kuchennym i móc na nowo cieszyć się jej właściwościami antypoślizgowymi i dobrym wyglądem.
Co posadzka to preparat i maszyna
W pomieszczeniach restauracyjnych najczęściej spotyka się posadzki kamienne, wykonane z kamienia naturalnego (marmur, granit) albo sztucznego (gres). Rzadziej spotyka się podłogi drewniane lub wykonane z wykładziny PCV ewentualnie linoleum.
Aby posadzka była utrzymywana w wysokim standardzie czystości, niezbędnym jest zachowanie odpowiednich proporcji między myciem bieżącym, a okresowym doczyszczaniem, bez którego posadzka nawet z najlepszego materiału nie zachowa swych walorów estetycznych.
Częstotliwość prac związanych z gruntownym czyszczeniem uzależniona jest przede wszystkim od natężenia ruchu w danym lokalu, od prawidłowej konstrukcji strefy wejścia, a także od skuteczności używanych preparatów czyszczących oraz stosowanego sprzętu – podkreśla Łukasz Góra, z PPUH Voigt Sp. z o. o. – Do bieżącego mycia posadzek w restauracjach powinno się stosować preparaty, które oprócz swej skuteczności w oddziaływaniu na brud będą nadawać posadzce wysokie walory estetyczne, a także chronić ją przed ponownym osadzaniem się brudu. Dodatkowym atutem będzie walor zapachowy, bo w pomieszczeniu restauracyjnym po umyciu preparatem pojawi się i będzie utrzymywał przez pewien okres „dyskretny” lecz wyczuwalny, przyjemny zapach.
Środki do gruntownego czyszczenia stosowane w pomieszczeniach restauracyjnych powinny przede wszystkim charakteryzować się dużą skutecznością w oddziaływaniu na brud. W tym przypadku ważniejszą rolę może nawet odgrywać zastosowanie odpowiedniego sprzętu i przyjęcie skutecznej technologii czyszczenia. W miarę upływu czasu może zaistnieć potrzeba sięgnięcia po bardziej agresywne środki chemiczne i jednotarczowe maszyny szorujące – „szorowarki”, celem przeprowadzenia okresowego sprzątania. Firma JohnsonDiversey proponuje w takiej sytuacji maszynę z serii Ergodisc; model 165, Duo lub 200 (praca maszyny od 165 do 200 obr./min i różne możliwości zastosowania).
Największy wróg – tłuszcz
W kuchni duże ilości tłuszczy w połączeniu z wysoką temperaturą i dużą ilością wody potrafią stworzyć na podłodze bardzo trudno usuwalną warstwę brudu. Każda posadzka wymaga użycia innej technologii utrzymania czystości.
Bieżące mycie kamienia naturalnego, ze względu na jego wrażliwość na silne preparaty chemiczne, wymaga użycia środków neutralnych czyli o pH w graniach od 6 do 8 – zaznacza Łukasz Góra. – Mogą to być np. środki mydlane, które będą pozostawiać na umytej powierzchni lekką warstewkę (film), a gdy umytą posadzkę wypoleruje się, efekt będzie jeszcze większy. W przypadku firmy Voigt takim preparatem jest KAMPUR VC 225.
Natomiast z całą pewnością do gruntownego czyszczenia posadzek wykonanych z kamienia naturalnego w żadnym wypadku nie można używać preparatów kwaśnych, które w sposób nieodwracalny mogą uszkodzić strukturę kamienia. Dlatego do wykonywania czynności doczyszczania zaleca się w tym przypadku preparaty zasadowe. Jednak odczyn pH tych środków nie powinien być zbyt duży. Aby przywrócić posadzce kamiennej pierwotny wygląd i podnieść jej estetykę najlepsza jest jej krystalizacja lub szlifowanie. Niestety są to metody bardzo drogie i z tego powodu rzadko stosowane. W przypadku posadzek wykonanych z kamienia sztucznego do bieżącego mycia zaleca się stosować preparaty, które oprócz tego, że skutecznie umyją posadzkę to spowodują, że w pomieszczeniu będzie się unosił przyjemny zapach. Oczywiście dodatkową zaletą będzie, gdy preparat ten jest antystatyczny. Z ofert firmy Voigt preparatem spełniającym wszystkie wyżej wymienione cechy jest preparat wykonany w nanotechnologii NANO ORANGE VC 241 dlatego cieszy się on dużym uznaniem wśród restauratorów.
Do gruntownego czyszczenia posadzek wykonanych z gresu można używać zarówno środki kwaśne jak i zasadowe. Nie powinny to być jednak środki oparte na mocnych kwasach np. solnym, który mógłby w sposób nieodwracalny uszkodzić strukturę posadzki (wytrawić ją). Lepszy efekt osiągniemy stosując mechaniczną metodę doczyszczania z użyciem szorowarki niż przy metodzie ręcznej np. z użyciem PadMastera – uważają specjaliści z firmy Voigt.
Mimo zapewnień producentów płytek ceramicznych, a szczególnie gresów, że łatwo jest podłogi tego typu utrzymać w czystości rzeczywistość pokazuję, że osoby sprzątające często spotyka „droga przez mękę” – zaznacza Paweł Morawski. – Może to być wynikiem złej technologii czyszczenia. Jeszcze gorzej jest, gdy o zakupie płytek decydowała ich niska cena, wtedy płytki są słabej jakości i chłoną wszystko jak gąbka. Nawet najlepsze maszyny nie pomogą wówczas zbyt wiele, gdyż mamy do czynienia z zabrudzeniami, które wniknęły w strukturę podłogi i tradycyjnymi metodami są nie do usunięcia – podkreśla Paweł Morawski.
Kolejnym ważnym problemem jest wycieranie się płytek podłogowych, co automatycznie powoduje wzrost ich śliskości. Często jest tak, że zanim klient zauważy i rozpozna problem, dochodzi do wypadków wśród ludzi, upadku na śliskiej podłodze. To, że płytka, która miała być antypoślizgowa zmienia swoje cechy i staje się śliska, jest w tym przypadku zrozumiałe. Bo jeżeli taka podłoga nie jest czyszczona maszynowo (szorowanie z odsysaniem), gromadzą się na niej tłuszcze i osady wapienne. Wszystko to wypełnia pory w płytkach, tworząc śliską powierzchnię. Jak wiemy, praca z zastosowaniem wózka do mycia (wiaderko plus mop) czy też ściągaczki do podłóg, nie daje pożądanych rezultatów. Zabrudzenia zostaną rozpuszczone przy zastosowaniu odpowiedniej chemii, ale niestety przy użyciu mopa lub ściągaczki nie jesteśmy w stanie zebrać ich w stu procentach. W takim wypadku większość rozpuszczonego brudu pozostaje na posadzce powoli tworząc na niej mikrofilm, który powoduje nieładny wygląd płytek.
Pamiętajmy, że na kuchni szczególnie trudne warunki sprzyjają tworzeniu się na powierzchniach krzemianów wytrącanych z wody i odkładających się na płytkach, tworząc trwałe złogi trudnego do usunięcia brudu. Jeżeli taka sytuacja powtarza się systematycznie, to średnio po upływie kilku tygodni, płytki zaczynają robić się śliskie i wraca sprawa bezpieczeństwa oraz wyglądu płytek – dodaje Paweł Morawski.
W takim wypadku firma JohnsonDiversey poleca zastosowanie produktu Suma Safe Floor, który ma za zadanie poprawić wygląd i zachowanie naszej podłogi. Taka operacja traktowana jest jako specjalistyczne czyszczenie, więc będzie bardziej kosztowna i pracochłonna niż sprzątanie bieżące.
Korzystając z pomocy środka Suma Safe Floor nie potrzebujemy maszyn szorujących, środek sam odpowiednio penetruje płytkę, wnika w jej strukturę, otwiera zapchane pory i usuwa zalegające osady wapienne. Wylany preparat trzeba cały czas kontrolować pod względem wysychania i w razie potrzeby dolewać go na nowo, rozprowadzając równomiernie przy pomocy mopa. Po około 40 minutach urobek zbieramy dokładnie odkurzaczem na mokro – Taski Vacumat, na koniec neutralizujemy dużą ilością wody. Po takiej operacji nasza płytka wraca do swojego naturalnego stanu i na nowo spełnia właściwości antypoślizgowe. Jest również bardzo dobrze doczyszczona.
PCV też da się wyczyścić
Do mycia warstw polimerowych nie można oczywiście stosować przypadkowych płynów – każda firma posiada w swej ofercie środki specjalnie przeznaczone do tego celu. Voigt zaleca środek EUPALIN VC 350. Jest to preparat, w którego składzie znajdują się pewne ilości polimeru co powoduje, że preparat ten nie tylko dobrze myje podłogę, ale również dodatkowo nadaje jej lekki połysk.
Do gruntownego czyszczenia wykładzin PCV powinno stosować się preparaty zasadowe – mówi Łukasz Góra. – Mogą to być nawet preparaty o pH 11 lub 12. W przypadku gdy decydujemy się na zabezpieczenie podłogi polimerem to bardzo ważną czynnością poprzedzającą same nałożenie warstw polimeru jest odpowiednie przygotowanie podłoża (doczyszczenie lub usunięcie starych powłok polimeru).
Jest to bardzo ważne zadanie, wręcz decydujące o prawidłowo przeprowadzonej polimeryzacji. Stąd niezbędnym jest użycie do tego optymalnego sprzętu: najlepiej szorowarki i odpowiednich preparatów – tzw. stripperów. Firma Voigt zaleca do tego środek GRUNDPUR VC 150 wyróżniony godłem Najlepsze w Polsce oraz Laurem Konsumenta 2005.
Podsumowując – w przypadku podłóg restauracyjnych najważniejsza jest systematyczność i właściwe środki. Nawet jeśli na początku wydadzą nam się droższe od tych „standardowych” w konsekwencji naszemu lokalowi mogą przynieść jedynie korzyści – podłoga dłużej będzie wyglądała jak nowa, a co ważniejsze nie będzie stanowić zagrożenia dla gości albo personelu.        

Tekst: MAGDALENA KLEBAN

Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2018, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.012147