Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Przegląd wyposażenia

Pod wysokim ciśnieniem
2009-07-23

Ekspresy ciśnieniowe to dzisiaj codzienność w polskich lokalach gastronomicznych. Nikogo już nie trzeba do nich przekonywać, a restauratorzy mają niemal nieograniczone pole wyboru. Jednak poruszanie się w tym gąszczu możliwości wymaga od restauratorów niezłej ekwilibrystyki. Łatwo jest bowiem wydać kilka tysięcy złotych na jakiś designerski sprzęt. Prawdziwa sztuka polega na tym, by zapewnić sobie wyposażenie, które z korzyścią dla gości i biznesu będzie nam służyć przez lata.

W tym numerze prezentujemy państwu wybrane modele ekspresów będących w stanie zaspokoić nawet najbardziej wygórowane wymagania. Każdy z tych modeli charakteryzuje się zarówno funkcjonalnością, jak i udogodnieniami, które sprawiają, że zaparzenie prawdziwego espresso jest dziecinnie proste.
W ekspresach Nespresso wbudowane pompy 19-barowe gwarantują niezwykle wysokie ciśnienie ekstrakcji, potrzebne do wydobycia wszystkich subtelnych smaków i aromatów każdej kawy Grand Cru i wzbogacenia jej gęstą cremą. Wystarczy umieścić kapsułkę w odpowiednim podajniku, a nowoczesny, opatentowany system ekstrakcji i parzenia przygotuje perfekcyjną kawę, której crema zda każdy „test cukrowy”.
Z kolei kolekcja La Marzocco proponuje innowacyjne rozwiązanie - dwa stalowe bojlery, które zapewniają wystarczającą ilość spienionego mleka i jednocześnie utrzymują temperaturę zaparzania na optymalnym poziomie. Ekspresy ciśnieniowe spełniają dwie podstawowe funkcje: parzą espresso i spieniają mleko. Urządzenia posiadające jeden bojler nie są w stanie równocześnie wytworzyć ciśnienia do spieniania mleka i utrzymać wysokiej temperatury zaparzania. To z kolei wpływa na smak otrzymanego espresso: gorzki i kwaśny. La Marzocco rozwiązało ten problem i zaprojektowało wysokiej jakości dwa bojlery wykonane ze stali nierdzewnej, które są odpowiedzialne za w/w funkcje, a pracują równocześnie i niezależnie od siebie. Bojler przeznaczony do parzenia espresso utrzymuje wysoką temperaturę wody i jest kontrolowany przez precyzyjny termostat, który gwarantuje temperaturę kawy o odchyleniach mniejszych niż 1°C.
-Przed opuszczeniem fabryki każdy nasz ekspres przechodzi szczegółowy test sprawdzający. Specjalnie przeszkoleni pracownicy gruntownie badają i testują każdy składnik oraz precyzyjnie nastawiają urządzenie, aby mieć pewność, że dotrze ono do klienta gotowe do podłączenia i pracy – podkreśla Krzysztof Melon, prezes zarządu Koree Sp. z o.o.
Z kolei oferta firmy Jura (dystrybutor Strauss Cafe Poland) to profesjonalne automatyczne ekspresy wytwarzające doskonałe tradycyjne espresso, ristretto, cappuccino. Każda porcja kawy przyrządzana jest ze świeżo zmielonych ziaren, poddawanych dodatkowo procesowi wstępnego zaparzania (opatentowany system I.P.B.A.S.), którego intensywność uzależniona jest od ilości użytej kawy. Pozwala to na uzyskanie najwyższej jakości napoju, wydobycie walorów smakowych i aromatycznych oraz utworzenie pięknej, kremowej pianki na powierzchni. Wbudowana przystawka Auto-Cappuccino pozwala na przyrządzenie napojów takich jak cappuccino, macchiato czy caffe latte już po naciśnięciu jednego przycisku.
Dzisiaj kawa oznacza nie tylko espresso lub café creme, ale również bardziej współczesne specjały kawowe, takie jak latte macchiato lub cappuccino. Taka zmiana wymaga również znalezienia rozwiązań dla małych sklepów, biur i firm cateringowych. Ekspresy Impressa XS95 One Touch, które przygotują dwanaście różnych produktów - w tym modne latte macchiato - za naciśnięciem przycisku spełniają wszystkie te wymagania.
W naszym przeglądzie nie mogło też zabraknąć propozycji znanej włoskiej marki La Pavoni. Firma, która cieszy się już ponad stuletnią tradycją nie bazuje wyłącznie na swoim dotychczasowym doświadczeniu, ale cały czas wprowadza nowe rozwiązania ku satysfakcji i zadowoleniu swoich klientów.

Magdalena Kleban

Przegląd dostępny w papierowej wersji Restauratora 7-8/2009

Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2018, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.014585