Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Przegląd wyposażenia

Bielszy odcień bieli
2009-06-02

Do tego, że czystość jest priorytetem w restauracjach nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Higiena to nie tylko wymóg ale również świadectwo prestiżu i jakości lokalu. Jest też dużym wyzwaniem dla restauratorów. Dotyczy bowiem wszystkich elementów wyposażenia i wystroju wnętrza. Dobrym rozwiązaniem w utrzymaniu czystości może okazać się inwestycja we własną pralnię.

Pierwsze wrażenie jest najważniejsze! Wiedzą o tym wszyscy ci, którzy próbowali bądź próbują swych sił w prowadzeniu restauracji. Dobre wrażenie może sprawić, że nasz lokal będzie chętnie odwiedzany, a klienci zechcą do niego wracać. Złe natomiast spowoduje efekt odwrotny. Co więcej, niezadowolony klient chętnie opowiada o swoich odczuciach znajomym i tym samym zraża do nas wielu potencjalnych gości. Jednym z głównych grzechów restauratorów, który wpływa na złe odczucia związane z pobytem w restauracji jest brak higieny. Nic tak nie odstrasza gości, jak brud i zanieczyszczenia. Dlatego tak ważna jest dbałość o każdy, nawet najmniejszy szczegół. Na szczęście w dzisiejszych czasach dużo łatwiej troszczyć się o higienę niż było to jeszcze kilkadziesiąt lat temu, gdy powstawały pierwsze urządzenia i środki czyszczące. Obecnie firmy, wytwarzające taki asortyment, prześcigają się w nowościach i zaspokajaniu potrzeb swoich klientów. Dzięki temu oferta rynkowa jest naprawdę bogata i każdy – bez względu na rodzaj i wielkość lokalu – może znaleźć w niej środki i urządzenia, które sprawdzą się w jego restauracji.

Pralnia na własność
Restauracja jest miejscem, gdzie dużą część wyposażenia stanowią rzeczy, które należy często prać. Nie ma mowy o tym by bielizna gastronomiczna, firanki oraz odzież robocza były choć trochę zabrudzone. Ciągłe wożenie prania do pralni na zewnątrz może być uciążliwe i czasochłonne dlatego warto zastanowić się nad własnym zapleczem pralniczym. Choć w pierwszym odruchu myśl ta może przerazić zalet takiej inwestycji jest wiele. Oszczędność czasu czy lepsza organizacja pracy to tylko niektóre z nich.
– Niewątpliwym atutem własnego zaplecza pralniczego jest pełna kontrola nad procesem prania, pewność, że bielizna gastronomiczna nie będzie wyprana np. z inną mocno zabrudzoną odzieżą, dobór wysokiej jakości środków chemicznych (co znacznie przedłuża żywotność pranych tkanin) czy choćby niezależność i terminowość – mówi Sebastian Gwoździański z firmy Miele Professional.
Jak wynika z obserwacji rynku coraz więcej restauratorów decyduje się na własne pralnie. Dotyczy to nie tylko restauracji hotelowych, które korzystają z pralni w hotelu. Na razie zainteresowani własną pralnią są głównie właściciele dużych lub sieciowych lokali. Jednak jak wynika z ogólnego kosztorysu opłacalność takiej inwestycji nie musi dotyczyć tylko największych.
– To wszystko zależy od obłożenia restauracji. Minimum stanowi lokal na 40 miejsc, gdzie oprócz codziennej obsługi organizowane są także imprezy okolicznościowe. Poza praniem bielizny gastronomicznej (obrusów, serwetek, ręczników, itp.) doliczyć należy także koszty prania wyposażenia restauracji (np. firanki, zasłony) oraz odzieży roboczej (np. fartuchy). Dla małych restauracji bardziej opłacalne jest jednak korzystanie z pralni zewnętrznych – tłumaczy Sebastian Gwoździański
Rozważając inwestycję we własną pralnię powinniśmy zastanowić się nad kilkoma ważnymi czynnikami. Odpowiedni wybór sprzętu jest warunkiem optymalnych zysków i zadowolenia.
– Własna pralnia hotelowa to niebagatelna inwestycja dlatego przy zakupie sprzętu należy zwrócić dużą uwagę na jakość i niezawodność marki. Bardzo ważnym elementem jest także dostępność do usług serwisowych, części zamiennych oraz doświadczenie firmy w sprzęcie profesjonalnym i jej pozycja na rynku – wyjaśnia Sebastian Gwoździański.

Jest w czym wybierać
Niezwykle dynamiczny rozwój technologiczny sprawił, że dzisiejsze pralnie – i to nawet te instalowane w lokalach gastronomicznych – umożliwiają kompleksowy zakres usług. Dzięki systemowi nowoczesnych, kompatybilnych urządzeń możliwe jest pranie, suszenie, krochmalenie, a nawet dezynfekcja. Ze względu na zainstalowane w nich inteligentne sterowanie wszystkie te czynności wykonuje się wręcz z dziecinną łatwością. Warto też podkreślić, że profesjonalne urządzenia znacznie różnią się od tych, których używamy na co dzień w domu.
– Sprzęt profesjonalny to ekonomiczność i oszczędność mediów, dzięki możliwości podłączenia do instalacji trójfazowej i ciepłej wody uzyskujemy krótszy cykl prania. Przeprowadzamy także specjalny test na wytrzymałość. Małe Olbrzymy Miele (pralnico-wirówki o ładowności 5,5 -6,5 kg), poddawane są testom wytrzymałościowym obejmującym 30 tysięcy cykli prania. Oznacza to, że podczas testów pracują one 4 lata bez żadnej przerwy. Pralki domowe, produkowane przez Miele, testowane są przez 5 tysięcy cykli – wyjaśnia Sebastian Gwoździański.
Gdy już wybierzemy odpowiedni sprzęt, spełniający nasze oczekiwania powinniśmy sprawdzić czy firma, w której się zaopatrzyliśmy zapewni nam niezbędną pomoc wdrożeniową – szczegółowy projekt, kosztorys, instalację i serwis.
– My oferujemy pełne doradztwo począwszy od projektu, kosztorysu, poprzez symulację leasingową, instalację, montaż aż po technologie prania – mówi Sebastian Gwoździański.
Jest to niezwykle ważny aspekt naszej inwestycji. Jedynie profesjonaliści mogą zapewnić właściwe warunki działania takiego sprzętu. Tak samo w przypadku awarii. Serwisem takiego sprzętu powinna zająć się odpowiednio przeszkolona osoba. Działania na własną rękę mogą przynieść więcej szkód niż pożytku.
Oferta urządzeń do wyposażenia zaplecza pralniczego jest niezwykle bogata i elastyczna. Każdy restaurator, który myśli o swoim lokalu jako o długoterminowej inwestycji powinien rozważyć instalację własnego systemu piorącego. Choć na początku wiąże się to ze sporymi kosztami to w dalszej perspektywie na pewno się zwróci. A ponadto wiadomo, że nie ma to jak własne!    

Tekst: Wojciech Napora
Fot: Miele

Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2018, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.011458