Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Przegląd wyposażenia

Bar pod pełną kontrolą
2009-02-18

Dobry barman zna swoje królestwo – zawsze wie, gdzie szukać odpowiedniej butelki. Wie również, kiedy trzeba będzie wymienić ją na nową.

Kiedy jednak mamy do czynienia z dużą restauracją lub pubem, obsługującym dziesiątki lub setki gości dziennie i zatrudniającym liczną obsługę, sytuacja może się nieco skomplikować. Menedżer takiego lokalu musi z jednej strony nadzorować pracę wielu osób, z drugiej – na bieżąco znać stan zapasów. Niektórzy doświadczeni menedżerowie stosują w tym celu własne, przez lata sprawdzone metody, inni natomiast sięgają po gotowe, znacznie ułatwiające pracę rozwiązania.

Rzecz jasna, rozwiązaniem najprostszym – ale nie najłatwiejszym – jest zwyczajne spisywane na bieżąco wszystkich wykorzystanych porcji. Na obsłudze ciąży wówczas kłopotliwy obowiązek skrupulatnego notowania każdego sprzedanego piwa, szklaneczki whisky czy drinka. Na dodatek produkty składające się z kliku składników należy jeszcze skrupulatnie „rozpisać” na poszczególne porcje. Każdy, kto spędził trochę czasu za barem wie, że pochłania to dużo czasu. Jeszcze poważniejsze zadanie stoi natomiast przed menedżerem lokalu. Ten musi bowiem łączyć funkcję ekonoma, księgowego i zaopatrzeniowca. Wertując zapiski pracowników musi skrupulatnie zliczać wszystkie zużyte produkty jednocześnie sprawdzając, czy nie należy uzupełnić zapasu któregoś z nich. A przecież dochodzi jeszcze konieczność nadzoru nad personelem, rozliczania sprzedaży pomiędzy poszczególnych pracowników czy naliczania premii od obrotu.
Rozwiązaniem, które zdecydowanie może ułatwić wykonywanie wyżej wymienionych, niezbędnych bądź co bądź czynności są systemy gastronomiczne. Jest to bardzo szeroka grupa urządzeń i oprogramowania, które znajdują zastosowanie w gastronomii, hotelarstwie, cateringu, a nawet w salonach piękności i ośrodkach spa. Oczywiście bez problemu zaopatrzyć się można również w system przygotowany specjalnie do obsługi klubu lub restauracji.


Szeroki wachlarz zalet
Najważniejszą cechą większości profesjonalnych systemów dostępnych na polskim rynku jest możliwość ich szerokiej konfiguracji. Kupując system w większości przypadków nabywca w zasadzie może „skroić” go sobie na miarę. Dominująca grupa dystrybutorów, poza samym produktem, oferuje usługi wdrożeniowe i szkolenia, dzięki czemu istnieje możliwość wcześniejszego wypróbowania, oceny przydatności poszczególnych funkcji lub modułów i ostatecznej konfiguracji pod kątem własnych potrzeb.
System, którego używamy w naszej pracy jest bardzo przejrzysty i intuicyjny. Opanowanie wszystkich najważniejszych opcji to w zasadzie kwestia kilku dni. W rzeczywistości to prostsze, niż nauka obsługi kasy fiskalnej – mówi Dawid Bujar, właściciel klubu Awangarda w Tychach. – Trzeba też poświęcić trochę czasu na konfigurację i wprowadzenie do systemu wszystkich pozycji z karty, ale za to później zliczanie wszy-stkiego odbywa się już automatycznie.
Trzeba wiedzieć, że system obsługi gastronomicznej to w zasadzie cały zestaw odpowiedniego sprzętu i oprogramowania. W jego skład wchodzą między innymi montowane w punktach sprzedaży (np. przy barze) ekrany dotykowe lub kasy, pozwalające na wprowadzanie i ewidencję zamówień. Zazwyczaj połączone są z odpowiednimi drukarkami umożliwiającymi drukowanie rachunków i faktur. Niektóre systemy obsługują też coraz częściej spotykane w polskich lokalach palmtopy, które z powodzeniem zastępują kelnerskie notesy, pozwalając na bezpośrednie przekazywanie informacji do baru lub kuchni. Nad funkcjonowaniem całości czuwa oczywiście odpowiednio skonfigurowany program komputerowy.
Od momentu jego instalacji system zaczyna wyręczać menedżera w wielu istotnych kwestiach. Przede wszystkim znacznie ułatwia ewidencję zużycia produktów. Barman wybiera przycisk odpowiadający danej pozycji w karcie, a system sam dokonuje już aktualizacji stanów magazynowych. Większość profesjonalnych systemów współpracuje również ze specjalnymi czujnikami i wagami, które automatycznie zliczają ilość sprzedanych porcji, np. piwa z nalewaka. Dobrze skonfigurowany system potrafi również przypomnieć o konieczności uzupełnienia zapasów, wyświetlając odpowiedni monit. (...)

Pełna treść artykułu dostępna jest w papierowym wydaniu Restauratora 1/2009

tekst: Justyna Łotowska

Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2018, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.011367