Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Przegląd wyposażenia

Szklana opowieść
2008-11-13

Przy doborze szkła do lokalu liczy się przede wszystkim charakter lokalu, upodobania gości, a także ciekawy i niebanalny pomysł. Równie wielkie znaczenie ma funkcjonalność szklanych elementów i ich odporność na wyjątkowo natężoną eksploatację.

Szkło w restauracji to przede wszystkim szklanki, szklaneczki, kufle i rozmaitego kształtu oraz przeznaczenia kieliszki do serwowania napojów. Ważne przy tym, aby stosować szkło przeznaczone wyłącznie do użytku gastronomicznego – tylko takie jest w stanie przetrzymać tak intensywną eksploatację, z jaką mamy do czynienia w czasie codziennej pracy lokalu gastronomicznego. Na polskim rynku znaleźć dziś można tak szeroką ofertę szkła, że każdy – od zwolenników minimalizmu do miłośników tradycyjnych form – znajdzie bez trudu coś dla siebie.
– W lokalach wyższej klasy zdecydowanie najważniejszy jest wygląd szkła – mówi Agata Jaskólska z firmy Tom-Gast. – Warto pamiętać, że dobre wino musi być podawane w dużych kieliszkach. Modne stało się również szkło w amerykańskim stylu. Jest nie tylko bardzo funkcjonalne, ale również ciekawe stylistycznie i bardzo wytrzymałe. W dobrym tonie jest także podawanie piwa w nieoznakowanych kuflach, pokalach i szklankach.
Przy tak dużej ofercie i rozmaitości dostępnego szkła z pewnością warto zwrócić uwagę na zdecydowanie najistotniejszy aspekt – funkcjonalny. Po pierwsze, przy wyborze należy się kierować dostępnością szkła w Polsce i magazynach w Europie – co ma wpływ na czas oczekiwania na realizację dostawy – oraz ciągłością produkcji.
– Jest to niezwykle ważne, jeśli chcemy w przyszłości „dotowarować” nasz magazyn szkła lub zorganizować bardzo dużą imprezę, przed którą będziemy musieli uzupełnić nasze zasoby szkła – wyjaśnia Agata Jaskólska. – Równie wielką uwagę należy zwrócić chociażby na możliwość sztaplowania, dzięki czemu oszczędzamy miejsce podczas przechowywania szkła oraz dodatkowe wzmocnienia (np. rant i stopka), które wpływają na żywotność produktu.
Niektóre szklane kolekcje (jak np. marki Libbey) poddane zostały specjalnemu procesowi obróbki termicznej. Dzięki niej powstaje szkło szczególnie odporne, z długim okresem żywotności, przeznaczone dla profesjonalnej gastronomii. W przypadku stłuczenia szklanki poddanej takiemu procesowi powstają duże odłamki szkła, łatwe do uprzątnięcia i niekaleczące.

 

Tekst: JUSTYNA ŁOTOWSKA
Fot. SERWIS FIRM

Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2018, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.012169