Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Przegląd wyposażenia

Prosta rzecz
2008-10-10

Bemar to jedno z najprostszych urządzeń gastronomicznych. Jednak w wielu przypadkach jest nie do zastąpienia i pracuje przez cały czas funkcjonowania lokalu, czyli czasem od rana do nocy. Warto więc poświęcić chwilę na wybór odpowiedniego bemara, bo w przyszłości zaowocuje to sporymi oszczędnościami i większą funkcjonalnością.

Gorące ziemniaki „od ręki” przez cały czas albo zupa gotowa do nalania i podania gościom to tylko niektóre możliwości zastosowania bemarów. Korzystają z nich przecież nie tylko jadłodajnie i inne lokale typu casual dining. Tym, co charakteryzuje bemar jest z pewno ciągła praca. W odróżnieniu od szeregu innych sprzętów kuchennych są w użyciu przez wiele godzin bez przerwy. Dlatego wybór tego urządzenia, chociaż nie jest skomplikowane i nie zawiera mnóstwa funkcji, powinien być poprzedzony analizą własnych potrzeb i możliwości.

 

Prąd czy gaz?
Każdy sprzedawca sprzętu gastronomicznego zapyta najpierw o to, do jakiego rodzaju lokalu potrzebny jest bemar i jaka pojemność zaspokoi potrzeby. Innym pytaniem z kategorii tych podstawowych jest kwestia możliwości podłączenia gazu i energii elektrycznej. Jeśli ktoś ma mały punkt, na przykład jakąś budkę, to nie ma właściwie innej możliwości niż mały, elektryczny bemar nastawny. W zasadzie nie istnieje też potrzeba inwestowania w większy sprzęt. Jeżeli jednak ktoś ma restaurację czy jadłodajnię, a w szczególności dopiero projektuje kuchnię, to zapewne wyposaży ją w linię gastronomiczną. W takich przypadkach – jeśli tylko można skorzystać z gazu sieciowego – wybór zazwyczaj padnie na gaz.
Dwa sposoby zasilania, prąd i gaz, mają swoje zalety, ale także ograniczenia. Dlatego, szczególnie w przypadku elektryczności, trzeba upewnić się, jaką dysponujemy mocą, rodzajem przyłącza (230 czy 400V), czy instalacja wytrzyma dodatkowe obciążenie. Co prawda bemar gazowy nie potrzebuje prądu (oprócz elektrycznej zapalarki palnika), ale wymagać będzie sprawnej wentylacji.
Elektryczne bemary nastolne nie potrzebują „siły”, można je postawić praktycznie wszędzie i łatwo przemieszczać – mówi Jakub Gawriłow, właściciel firmy JGGastro. – Natomiast gazowe instaluje się najczęściej tam, gdzie używa się już urządzeń gazowych lub projektuje się linię gastronomiczną zasilaną gazem. Znajdą też zastosowanie tam, gdzie z powodu ograniczonego przydziału mocy albo starej instalacji nie można przyłączyć już żadnego sprzętu elektrycznego. Spotkałem się nawet z ustawieniem niewielkiego bemara gazowego zasilanego z butli – właśnie z powodu tych ograniczeń.
Co prawda, eksploatacja urządzenia gazowego jest o wiele tańsza, ale na początku trzeba zainwestować w zakup o wiele więcej pieniędzy niż w identyczny wymiarami i pojemnością odpowiednik na prąd.
Na pewno wśród elektrycznych tańsze są urządzenia chińskie, ale są zrobione z gorszych materiałów (niższej jakości są grzałki, termostaty). Nie chcę jednak straszyć. Najbardziej awaryjność chińskiego sprzętu widać w przypadku frytownic. Tam występuje wysoka temperatura, która dodatkowo często rośnie i spada. Bemary nie są narażone na takie obciążenia, więc może te chińskie nie będą aż tak bardzo awaryjne, chociaż zwykle mniej pewne od produkowanych w Europie. Może właśnie klienci są z nich zwykle zadowoleni i sprzedaje się ich dużo. Decyzja zależy też od nastawienia klienta: jedna osoba chce od razu kupić coś dobrego, inna z góry nastawia się na jak najniższą cenę – opowiada Jakub Gawriłow.

Ile to kosztuje?
Rozbieżność cen jest bardzo duża. Najprostszy bemar elektryczny (230V) nastawny będzie miał komorę przeznaczoną na GN 1/1 o głębokości 150mm. Ceny netto takiego sprzętu zaczynają się od około 330 zł. Jeżeli jednak ktoś chciałby kupić bemar (o takich samych wymiarach i pojemności) elektryczny nastawny, ale z „wyższej półki”, to zapłaci około 700 do 1000 złotych, a nawet więcej. Natomiast bemary gazowe produkowane jako części linii gastronomicznych, kosztują nieporównywalnie więcej, bo od około 3000-3500 zł i to bez podstawy, którą trzeba dokupić oddzielnie. Natomiast cena bemara elektrycznego o tych samych parametrach i także z linii gastronomicznej nie będzie się wiele różniła i wyniesie około 2800 zł.
Kolejnym czynnikiem wpływającym na cenę będzie ilość zastosowanych udogodnień i zabezpieczeń. Do tej pierwszej grupy należy na przykład niezależne sterowanie, dzięki któremu w jednym urządzeniu o kilku komorach można ustawić różne temperatury dla kilku dań lub całkowicie wyłączyć jego część. Warto zwrócić uwagę na zawory napełniania i spuszczania wody – nie zawsze są standardowo montowane nawet w większych i droższych urządzeniach. Do zabezpieczeń z kolei należy termopara, czyli zawór odcinający dopływ gazu gdy zgaśnie płomień, oraz zabezpieczenie przed przegrzaniem i pracą na pustym zbiorniku – w przypadku bemarów elektrycznych.

Mały w dużym
Najpopularniejsze są bemary nastawne GN 1/1, trochę mniej dwa razy większe od nich GN 2/1. Znajdą się również o wiele większe sprzęty, nawet całe lady bemarowe. Często jednak użytkownikowi nie chodzi o jak największą pojemność, ale potrzebuje wielu małych pojemników, na przykład z kilkoma sosami, dodatkami, przystawkami. Rozwiązaniem jest modułowość systemu GN. Może on przecież występować w najróżniejszych konfiguracjach małych pojemników stanowiących połowę, jedną trzecią czy jedną dziewiątą podstawowego wymiaru. Standardowo bemary sprzedaje się bez pojemników GN. Klient musi sam zadecydować, jakie ustawienie będzie dla niego najkorzystniejsze. Pojemniki mogą opierać się na brzegach wanny z wodą, ale można także zastosować listwy podtrzymujące ze stali nierdzewnej (około 15 zł za sztukę), które można dowolnie wkładać lub zdejmować – w zależności od bieżących potrzeb.

Na kółkach i za ladą
Oprócz urządzeń nastawnych i stanowiących część linii gastronomicznej często używane są lady wydawcze. Mogą być zbudowane w wielu wariantach. Jednym z zastosowań jest bemar, przy którym gość sam się obsługuje wybierając jedzenie z wielu pojemników. W innym przypadku to personel nakłada porcje – wtedy żywność jest zwykle oddzielona od sali szybą. Dodatkowo taką ladę można wyposażyć w półkę, pod którą zamontowane są lampy grzejne. Nie tylko podgrzewają potrawy, ale je oświetlają, a sama półka może służyć jako miejsce wydawania potraw lub powierzchnia do składowania dodatków itp.
Bemary jezdne raczej nie znajdą zastosowania w restauracji. Przeznaczone są głównie dla szpitali. Mogą korzystać z nich także przedszkola i tego typu placówki. Są to urządzenia, które załadowuje się całym posiłkiem: zupą, drugim daniem, wszelkimi dodatkami. Nagrzana woda utrzymuje temperaturę w trakcie rozwożenia i wydawania posiłków. Bemary wózkowe są zawsze zaopatrzone w krany spustowe czego w standardzie często nie mają wszystkie pozostałe urządzenia.
Jeszcze innym rodzajem, ale nie ze względu na zastosowanie, są bemary powietrzne. Różnica tkwi w konstrukcji i zasadzie działania. Grzałki znajdują się pod rusztem ze stali nierdzewnej, a ciepło nie jest w nich transportowane za pomocą kąpieli wodnej. Są jednak mało popularne. Jakub Gawriłow, właściciel JGGastro twierdzi, że w praktycznie w ogóle się nie sprzedają podobnie jak bemary nieprzystosowane do standardu GN, ale wyposażone w okrągłe pojemniki. 

Tekst: Maciej Wnuk
Fot. Shutterstock

Bemary – funkcjonalność
Tomasz Nawrot, kierownik handlowy, Dora-Metal
Przy doborze odpowiedniej wielkości bemara należy zwrócić szczególną uwagę na jego pojemność, która z kolei uzależniona jest od ilości wydawanych dań. Najmniejsza, podstawowa jednostka to bemary 1-komorowe o pojemności 1xGN 1/1 h=200. Największe z bemarów mogą zmieścić równowartość czterech takich pojemników (4x1/1GN). Każdą z komór można łatwo podzielić na mniejsze części dzięki zastosowaniu mniejszych pojemników, np. 1/2 GN, 1/3, 1/4. Ze względu na sterowanie temperaturą występują dwa rodzaje bemarów: z centralnym lub z niezależnym. W przypadku niezależnego sterowania komorami, temperaturę regulujemy indywidualnie i niezależnie w każdej komorze. Takie rozwiązanie wpływa dodatkowo na znaczną oszczędność energii, gdyż angażujemy tylko te sekcje bemara, które w danej chwili są nam potrzebne...

Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2018, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.011311