Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Opinie

Wilk syty i owca cała
2009-02-18

Wobec zwiększającej się tendencji żywienia poza domem, kontrola porcji, a właściwie jej wartości odżywczej staje się niezwykle ważna, choćby z powodu wciąż zwiększającego się odsetka osób z nadwagą czy otyłością. Rośnie też świadomość konsumentów w zakresie konieczności dbania o swoje zdrowie. Sądzimy, że bardzo dobrym pomysłem jest właśnie wprowadzenie obok informacji o zawartości menu także informacji o wartości odżywczej oferowanych potraw -  podkreśla w rozmowie z „Restauratorem” Magdalena Milewska, specjalistka z zakresu dietetyki, technologii żywności i zdrowia publicznego w firmie Correct Line.

 

 

Jako firma Correct Line zajmujecie się Państwo poradnictwem i edukacją żywieniową. Teraz chcielibyście zachęcić do tego i restauracje. Na czym miałby polegać wasz program?
Nazywaliśmy nasz program Correct Menu, w nawiązaniu do nazwy naszej firmy i celu programu. W założeniu oznaczenia wartości odżywczej miałyby ułatwić konsumentowi wybór odpowiedniej dla niego potrawy, w zależności od oczekiwań i stanu zdrowia. Pozwoliłoby to także konsumentowi kontrolować swoją dietę, a ściślej podaż określonych składników odżywczych. Kolejnym celem, który – z punktu widzenia restauratorów będzie bardziej dostrzegalny – jest zwiększenie atrakcyjności menu dla każdej grupy wiekowej. W perspektywie długoterminowej naszym celem jest stworzenie bazy restauracji, którym bliskie jest zdrowie konsumenta. Jesteśmy przekonani, że restauracje proponujące w ten sposób oznakowane menu cieszyłyby się większą popularnością, a przede wszystkim zaufaniem. Notatka o wartości odżywczej uwzględniałaby informacje dotyczące ilości energii, białka, tłuszczów, węglowodanów, cholesterolu, sodu. Planujemy także obliczyć wymienniki węglowodanowe i ładunek glikemiczny potrawy. Oczywiście, analizy oparte byłyby na podstawie wytycznych polskich i europejskich towarzystw naukowych. Informacje te możemy przedstawić w formie graficznej lub opisowej, w sposób przystępny dla konsumenta. Proponujemy także włączenie się  kucharzy do aktywniejszej zmiany receptur potraw, jeśli tylko pozwala na to receptura i jeśli mają takie życzenie. Tym bardziej, że znaczną część produktów można bez trudu zastąpić  produktami o mniejszej zawartości tłuszczu czy mniejszej zawartości cukru, bez szkody dla wyglądu i smaku potrawy.
Chcecie Państwo propagować ideę „Zdrowe menu przyjazne klientowi”. Na czym miałoby to polegać?
Wobec zwiększającej się tendencji żywienia poza domem kontrola porcji, a właściwie jej wartości odżywczej staje się niezwykle ważna, choćby z powodu wciąż zwiększającego się odsetka osób z nadwagą czy otyłością. Rośnie też świadomość konsumentów w zakresie konieczności dbania o swoje zdrowie. Sądzimy, że bardzo dobrym pomysłem jest właśnie wprowadzenie obok informacji o zawartości menu – także informacji o wartości odżywczej oferowanych potraw.
Program umożliwia także przypisywanie potrawom dodatkowych oznaczeń, np. że potrawa jest właściwa dla osób z miażdżycą czy nadciśnieniem tętniczym z uwagi na brak lub niską zawartość cholesterolu lub odpowiednią zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Informacja o ładunku glikemicznym czy wymiennikach węglowodanowych przy potrawie znacznie ułatwiłaby cukrzykowi poruszanie się po daniach restauracyjnych. Informacja o obecności składników alergennych pomoże alergikom w wyborze bezpiecznych dla ich zdrowia potraw. (...)

Cały wywiad można przeczytać w papierowym wydaniu Restauratora 1/2009

Dossier

Magdalena Milewska ukończyła Warszawski Uniwersytet Medyczny i Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jest specjalistką z zakresu dietetyki, technologii żywności i zdrowia publicznego. Obecnie przygotowuje rozprawę doktorską w Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Zdobyte doświadczenie w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki pozwala jej realizować się zawodowo we własnej poradni dietetycznej Correct Line (www.correctline.pl).  W swoim dorobku ma liczne publikacje naukowe. Współtworzyła także programy edukacyjne dla różnych instytucji. Od kilku lat aktywnie uczestniczy w licznych spotkaniach i konferencjach zarówno polskich jak i zagranicznych towarzystw naukowych. Tango argentyńskie, żeglarstwo, poszukiwanie nowych smaków kulinarnych - to tylko nieliczne z wielu jej pasji.

*******************

Rozmawiała Magdalena Kleban 

 

 

 

Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2018, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.011491