Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Opinie

Najważniejszy jest gość
2008-10-10

Dirk Tillmann wspólnie z Michaelem Badinem zainwestował w Polsce w sieć włoskich restauracji VAPIANO. Właśnie powstała pierwsza z nich w Warszawie, przy ulicy Taśmowej. W listopadzie planowane jest otwarcie kolejnej, we Wrocławiu, a w ciągu najbliższych 10 lat – następnych 28.

Dirk Tillmann jest Niemcem, skończył ekonomię i przed stworzeniem VAPIANO Polska pracował w Szwajcarii jako menedżer w branży telekomunikacyjnej. W przeszłości współpracował z posiadającym polskie korzenie Michaelem Badinem – to dzięki niemu obaj panowie postanowili na dłużej związać swoje losy z Polską. Dziś są bliskimi przyjaciółmi.

Rozmawiamy tydzień po otwarciu restauracji VAPIANO. Jakie są pierwsze wrażenia?
Muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony. W czasie godzin lunchowych mamy naprawdę sporo gości. Musimy jeszcze popracować nad wieczorami i weekendami, żeby zwiększyć średnią liczbę odwiedzających nas osób z 400 do 1000, jak to jest w przeciętnej restauracji VAPIANO. Ale spokojnie, pozwólmy naszym gościom nas poznać. To w końcu kompletnie coś nowego, czego jeszcze w Polsce nie było. I tak uważam, że mieliśmy bardzo dobry start. Jedyne, co mnie martwi to fakt, że przez pogodę nie możemy wykorzystać naszego pięknego tarasu. Jak na złość przez ostatnie dni przed otwarciem restauracji w Warszawie była piękna pogoda, jednak dosłownie w dzień otwarcia temperatura obniżyła się o przeszło 20 stopni. Zrobiło się zimno i brzydko. Ale na to akurat nic nie możemy poradzić.
W restauracji zwracają m.in. uwagę świeże zioła w doniczkach, różne rodzaje oliw. Klienci nie traktują ich jedynie jako dekoracji?
W VAPIANO liczy się dla nas bezpośrednia komunikacja. Chcemy być restauracją interaktywną. Każdy gość już od progu spotyka się z naszym pracownikiem, od którego dostaje kartę chipową, na podstawie której przy wyjściu płaci rachunek za zamówione dania i napoje. Pracownicy są też przeszkoleni, by wytłumaczyć wszystkim zasady działania restauracji. Nasi kucharze zresztą robią to samo – oni też rozmawiają z gośćmi i jeśli są jakieś pytania, chętnie odpowiadają.
Ale już widać, że ludzie podchwycili tę ideę. Zauważyli, że bazujemy wyłącznie na świeżych produktach, że mamy u siebie makarony robione w restauracji, co sami mogą zresztą obejrzeć. To ich rzeczywiście przekonuje. Świeże, smaczne, dobre – to nasz priorytet. Mniej nam na razie zależy na kolejnych zarobionych 100 złotych, bo to dopiero początki. Naszym głównym celem w ciągu najbliższych tygodni i miesięcy jest zbudowanie marki VAPIANO w Polsce. Zależy mi, by każdy z naszych gości przyznał po wizycie u nas: To była najlepsza pasta, najlepsza pizza, jaką zdarzyło mi się jeść.
Tak budujemy nasz marketing. Bowiem VAPIANO – i dotyczy to wszystkich restauracji sieci – nie reklamuje się z zasady.
Jaka jest wasza grupa docelowa?
Nie jesteśmy sprofilowani na żadną. Bywają u nas rodziny, nastolatkowie – mamy tutaj bardzo przyjemną strefę lounge. Ale z racji bliskiego sąsiedztwa biurowców w porze lunchów najwięcej gościmy biznesmenów. Jeśli się zresztą spojrzy na tę dzielnicę Warszawy, to pracuje tutaj około 150 tysięcy ludzi związanych z biznesem. I oni w porze lunchu, poza stołówkami, nie mają za bardzo gdzie chodzić.
A myślę, że chętnie zrezygnują z kantyn, jedzenia w fastfoodach na rzecz lokalu, gdzie na ich oczach przygotowywane jest zamówione danie. Tym bardziej, że ceny nie są zbyt wygórowane. Choć postrzeganie nas jako taniej restauracji też nie leży w naszym interesie. Chcemy, by nasi goście uznali, że są u nas traktowani fair i za swoje pieniądze otrzymują produkt bardzo wysokiej jakości. Żeby przychodzili tu dla jedzenia i miłej atmosfery. Chcemy się skupić na jakości, serwisie, zadowoleniu naszych gości. W tym sensie jest to więc miejsce dla wszystkich. (...)

Cały wywiad można przeczytać w papierowym wydaniu 10/2008 Restauratora

Rozmawiała Magdalena Kleban
Fot. Monika Filipiuk

Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2018, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.018358