Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Imprezy - wszystkie

Święto karpia Śląska Grupa Kulinarna po raz kolejny podjęła się zorganizowania konkursu kulinarnego promującego potrawy z karpiem. 23 września w Skoczowie w ramach V Regionalnych Dni Rybactwa odbyły się II Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia. Konkurs ma na celu promowanie karpia jako smacznej i ciekawej ryby, która z powodzeniem może być wykorzystywana w kuchni. Zmagania zostały podzielone na dwie kategorie: kategorię absolwentów szkół gastronomicznych - w tej klasie startowali młodzi adepci sztuki kulinarnej i kategorię profesjonalistów - tutaj swym kunsztem popisywali się szefowie kuchni ze znanych i cenionych hoteli oraz restauracji. Tematem tegorocznego Konkursu Młodych Adeptów Sztuki było przygotowanie dowolnej potrawy z karpia. Na wykonanie zadania każda z drużyn miała 90 minut, w tym czasie musiała przygotować sześć potraw. Jury, pod przewodnictwem Artura Kupczyka, szefa kuchni w Hotelu Aros w Tychach, pierwsze miejsce przyznało Ewelinie Ciach, Barbarze Glet i Krzysztofowi Stańczakowi z Zespołu Szkół Rolniczych w Międzyświeciu, drugie miejsce Mateuszowi Durlokowi, Pawłowi Kalecie i Adrianowi Mysakowiczowi z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie i trzecie miejsce Marceli Kempczyńskiej, Patrycji Śmieszek i Kamilowi Mroszczykowi z Technikum Gastronomicznego w Strumieniu. Nagrodę specjalną przyznano Beacie Zeman z Zespołu Szkół Hotelasko – Gastronomicznych z Wisły. Po konkursie szkół gastronomicznych przyszedł czas na Danie Dnia, a mianowicie konkurs profesjonalistów. W szranki na skoczowskim targowisku stanęło osiem ekip, w tym dwie ekipy z Czech oraz ekipa węgierska. Każda z drużyn dostała od organizatorów całego, wypatroszonego z wnętrzności karpia i po krótkim instruktażu jury, ekipy mogły przystąpić do działania. Duże zainteresowanie wzbudziły takie dania, jak: zupa rybna Halaszle, filet z karpia obtoczony w płatkach migdałów, podany na sosie ze świeżych śliwek i Karlowarskim Knedliczkiem oraz rolada śląska. Po burzliwej i gorącej dyskusji, jury pod przewodnictwem Michała Miłka ustaliło, iż pierwsze miejsce należy do Lukasa Kunza, Marka Hampela i Lucie Borovara z Republiki Czech, drugie miejsce przyznano Łukaszowi Pietrasze, Damianowi Gruszce i Łukaszowi Grabowskiemu z restauracji Szafranowy Dwór z Czeladzi, trzecie miejsce zajęła ekipa w składzie Tomasz Kiełbasa i Andrzej Stabara z Hotelu Belweder w Ustroniu. Nagrodę publiczności przyznano ekipie z Węgier, w składzie Zoltan Hegedus, Vilmos Jozsa i Barbara Jozsane. Organizatorzy już zapowiedzieli, iż przyszłoroczne dni rybactwa Skoczów 2008 nie mogą odbyć się bez Mistrzostw Europy w Potrawach z Karpia.
SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2018, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.010942