Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Analizy

Strzał w dziesiątkę (cz. II)
2009-11-25

Śledzenie działalności konkurencji jest jednym z bardziej skutecznych sposobów badania rynku i preferencji potencjalnych klientów. Obserwując lokale gastronomiczne w okolicy (najlepiej o zbliżonym rodzaju działalności) uzyskamy informacje na temat: rodzaju oferowanego menu, poziomu cen sprzedaży, godzin otwarcia (sezonowości dziennej odwiedzin klientów) oraz możliwej oczekiwanej wielkości sprzedaży.
Informacja będzie cenna dla nas już w momencie przygotowywania budżetu i definiowania strategii działania. Ujmując krótko: albo możemy decydować się na bezpośrednią konkurencję (kolejna kuchnia etniczna w centrum handlowym) lub szukać nietypowych rozwiązań, dzięki czemu (jeśli dobrze trafimy) możemy być „jedyni w swoim rodzaju” i zdobyć dodatkowych klientów. Należy tu dodać, że konkurencja nie śpi i każdy nowy pomysł zostanie wcześniej czy później skopiowany, tracąc po trochu swoją oryginalność.

Współczynnik penetracji
Skutecznym sposobem na wstępne zorientowanie się w hipotetycznej liczbie przyszłych klientów jest śledzenie wielkości sprzedaży konkurencji w stosunku do jej grupy docelowej. Na przykład: jeśli chcemy otworzyć punkt gastronomiczny na dworcu, możemy policzyć liczbę osób przechodzących przed lokalem naszej najbliższej konkurencji oraz liczbę transakcji sprzedaży. Proporcja liczby transakcji do liczby przechodzących osób nosi nazwę penetracji. Znając tę liczbę można łatwo obliczyć potencjalną liczbę transakcji w naszym przyszłym punkcie sprzedaży.
Jeśli w ciągu dnia przed lokalem konkurencji przechodzi 2000 osób, a liczba transakcji wynosi 100 to współczynnik penetracji wynosi 5%. Jeśli przed naszą przyszłą lokalizacją przechodzi 1000 osób i nasza oferta jest równie atrakcyjna jak konkurencji, to mamy hipotetyczne szanse na 50 transakcji dziennie. Należy jednak pamiętać, że ilość głodnych przechodniów jest ograniczona, więc być może po części będziemy ich dzielić z konkurencyjnym punktem sprzedaży.
Teraz wystarczy tylko poznać wielkość średniego rachunku (w cenach netto) i już będziemy znali potencjalną wielkość naszej sprzedaży.
Przy stosowaniu tej metody należy brać pod uwagę następujące czynniki: jakość oferty (nie tylko dania, ale również czystość, atmosfera lokalu, obsługa, ceny) ma duże znaczenie; jeśli naszym najbliższym konkurentem jest lokal o znanej i renomowanej marce – nie będzie łatwo odebrać mu klientów; powyższa metoda pomiaru jest skuteczna wszędzie tam, gdzie oferujemy mało odróżniający się produkt grupie docelowej, która wywodzi się głównie z osób przechodzących (przejeżdżających) obok naszej restauracji (ruchliwe ulice, dworce, ruch turystyczny, trasy przelotowe); im bardziej specyficzna oferta i większa (rozleglejsza) strefa wpływu, tym istotniejszy staje się wpływ akcji reklamowych i promocyjnych (typowym przykładem są hipermarkety, którym trudno byłoby przeżyć bez szeroko zakrojonych akcji promocyjnych); znane są przypadki niedoceniania przepływu ludzi przed restauracją. Restauracje „100 metrów od sukcesu” to takie, które znajdują się w niewielkiej odległości od popularnych deptaków, płacą niższe czynsze, ale mogą się tylko przyglądać, jak niedaleko od nich inni mnożą zyski. Czasami te 100 metrów może decydować o sukcesie lub porażce a kilka tysięcy złotych oszczędności w czynszu nie kompensuje różnicy sprzedaży; współczynnik penetracji jest skutecznym narzędziem przy obliczaniu potencjału sprzedaży również w żywieniu zbiorowym: restauracjach w biurowcach i zakładach przemysłowych.

Warto wiedzieć
Ważnym aspektem przy wyborze lokalu jest to, czy jest to już działający lokal gastronomiczny, czy taki, który należy poddać adaptacji do celów prowadzenia działalności gastronomicznej. Różnice w liczbie pozwoleń i dokumentacji są istotne w obu przypadkach. Należy tutaj dodać, że działające lokale gastronomiczne mogą mieć bardzo skomplikowaną sytuację prawną i sanitarną. Zdarzają się przypadki, że lokal gastronomiczny nie posiada właściwych zezwoleń Sanepidu, a dostosowanie go do obowiązujących wymogów może okazać się niemożliwe. Ten aspekt prawny jest szczególnie istotny, gdy decydujemy się na kupno lokalu lub jego najem bez możliwości wypowiedzenia w długim okresie czasu.
Inne czynniki, które należy brać pod uwagę decydując się na kupno lub najem lokalu to: warunki lokalowe – widoczność od strony ruchu potencjalnych klientów, możliwości godzin otwarcia (wspólnota, sąsiedzi…), odpowiednia wielkość i atrakcyjność lokalu (kuchnia, sala), możliwość odpowiedniej adaptacji lokalu (media, wentylacja, technologia), dostęp, również dla niepełnosprawnych, parking, możliwość prowadzenia ogródka w okresie letnim, aspekty związane z bezpieczeństwem w okolicy lokalu oraz bezpieczeństwem prowadzenia działalności, możliwość pozyskania odpowiedniego personelu (szczególnie istotne w restauracjach etnicznych), możliwość pozyskania odpowiednich produktów, często wiele osób wpada w tym samym momencie na podobny pomysł. Pod koniec 2004 roku na warszawskich Kabatach oferta gastronomiczna prawie nie istniała, nie było ani kawiarni ani restauracji. Pod koniec 2005 roku przy samej ul. Wąwozowej na odcinku 300 m otwarto 5 nowych lokali gastronomicznych. Każdy z właścicieli nowo otwartych lokali zobaczył „dobra okazję rynkową” i podjął właściwą decyzję. Niestety nie przewidziano, że rynek zachowuje się dynamicznie i należy brać to pod uwagę oraz warunki finansowe i prawne – wielkość inwestycji, wynik wstępnych obliczeń budżetowych, uwzględniając czas na rozkręcenie sprzedaży. Im bardziej ruchliwe i popularne miejsce – tym ten czas jest krótszy, możliwość uzyskania wszystkich potrzebnych zezwoleń (np. otrzymania pozwolenia na sprzedaż alkoholu), warunki pozyskania lokalu (kupno, najem, sytuacja prawna, typ kontraktu), czas i zaangażowanie potrzebne do przystosowania i otwarcia lokalu.
Odpowiedni wybór lokalu i koncepcji gastronomicznej ma kolosalne znaczenie dla przyszłej działalności. Należy jednak pamiętać, że nawet najlepsze miejsce i świetny pomysł można zniszczyć poprzez nieprawidłową realizację projektu oraz niewłaściwe zarządzanie. Dlatego, jak wspomniano we wstępie, dobre otwarcie jest tylko początkiem drogi do sukcesu.


JAN MAREK MOŁONIEWICZ
FOT. shutterstock

 


 

Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2018, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.017304