Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Analizy

Siła cateringu
2009-02-18

Choć catering w Polsce jest znany stosunkowo krótko, to należy do jednych z najbardziej i najszybciej rozwijających się usług gastronomicznych. Oprócz firm, które zajmują się nim na co dzień coraz więcej restauracji wprowadza go jako uzupełnienie swojej oferty.

Jeszcze do niedawna usługi cateringowe znane były w Polsce jedynie z amerykańskich filmów i ujęć, w których na wszelkiego rodzaju przyjęciach plenerowych – zwłaszcza weselach – profesjonalnie serwowano potrawy i drinki. Wiele się zmieniło na naszym rynku na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat. Catering z Zachodu trafił także do nas. I choć jego początki nie wyglądały imponująco, to dziś możemy mówić o prawdziwym fenomenie tej usługi.
Pamiętam, jak wiele lat temu powstawały pierwsze firmy cateringowe w Warszawie. Wówczas usługi te były jeszcze mało znane i dość drogie. Teraz wygląda to zupełnie inaczej. Duża konkurencja i doświadczenie sprawiły, że catering jest dziś bardzo popularny i dostępny niemal dla wszystkich – mówi Marcin Budynek, szef kuchni w Hotelu Warszawa w Augustowie.
Obecnie niemal w każdym większym mieście znaleźć można kilka firm, które oferują catering. Widać także, że coraz więcej restauracji decyduje się na wzbogacenie swojej oferty o taką usługę.
Powstanie naszej firmy – rok po otwarciu Hotelu Sheraton w Warszawie - było spowodowane popytem na usługi catringowe, jaki zaobserwowaliśmy na polskim rynku. Tworząc ofertę, postawiliśmy przede wszystkim na wszechstronność, profesjonalizm i różnorodność, co spotkało się z dużym uznaniem naszych klientów – mówi Agnieszka Rog-Skrzyniarz, z hotelu Sheraton w Warszawie.
Dla nas wprowadzenie usługi cateringowej było uzupełnieniem oferty. To obecnie bardzo popularne zjawisko, dlatego dysponując wieloletnim doświadczeniem, sprzętem i przede wszystkim ludźmi postanowiliśmy spróbować – z powodzeniem – naszych sił na tym niełatwym polu – wyjaśnia Marcin Budynek.

Oferta dla każdego
Właściciele firm cateringowych prześcigają się w tworzeniu ciekawych ofert, które oprócz dobrej kuchni obejmują obsługę kelnerską, barmanów, serwis sprzątający, a także muzyków. Inną zaletą zlecenia organizacji imprezy profesjonalistom jest to, że nie musimy martwić się, czy ze wszystkim zdążymy na czas. Powstaje zatem pytanie, czy właściciele restauracji, dla których catering jest usługą dodatkową są w stanie zapewnić taką ofertę, czy też są zmuszeni w pewnym stopniu ją ograniczyć?
Sheraton Catering Service oferuje pełną gamę usług cateringowych, a zatem dbamy nie tylko o wyszukane potrawy, ale gwarantujemy jakość obsługi na najwyższym poziomie, z którego znana jest marka Sheraton. Zajmujemy się organizacją zarówno ogromnych imprez, jak również małych spotkań biznesowych. Planujemy i dostarczamy wszystko – od pysznych dań po wystrój i rozrywkę – mówi Agnieszka Rog-Skrzyniarz.  
Podobnie jest w Hotelu Warszawa.
Podejmujemy się każdej usługi cateringowej. Jeżeli chodzi o imprezy do 500 osób, możemy to zorganizować sami, korzystając wyłącznie z naszych zasobów. Gdy dostajemy większe zlecenia, a takie też się zdarzają, posiłkujemy się firmami zewnętrznymi – wyjaśnia Marcin Budynek.
W krajach wysoko rozwiniętych catering to bardzo dochodowe przedsięwzięcie. Jak wynika z obserwacji i opinii przedstawicieli branży gastronomicznej, także w Polsce usługa ta staje się coraz bardziej opłacalna.
Catering jest jak najbardziej dochodowy. I chociaż wydaje mi się, że jesteśmy dopiero na początku  drogi usługa ta już przynosi wiele doświadczeń i zysków. Widać wyraźnie, że catering to bardzo rozwijający się segment gastronomii – podkreśla Marcin Budynek.
Zalety rodzimego rynku dostrzega także Agnieszka Rog-Skrzyniarz:
Rynek usług cateringowych w Polsce cały czas się rozwija i zdecydowanie zyskał na popularności. Coraz więcej firm organizuje wystawne przyjęcia dla swoich partnerów biznesowych w ciekawych miejscach, które nie oferują np. zaplecza gastronomicznego. Zatrudnienie firmy, takiej jak Sheraton Catering Service, odciąża osoby odpowiedzialne za zorganizowanie imprezy, gdyż powierzają zadania doświadczonym profesjonalistom, którzy nie tylko wypełnią polecenia klienta, ale również doradzą atrakcyjne rozwiązania, pozwalające zaskoczyć ich gości. Outside catering jest to jedna z gałęzi naszej działalności, z której czerpiemy zyski i którą planujemy dalej rozwijać.
Obserwując rozwój cateringu w Polsce widać wyraźnie, że zmianom ulega nie tylko ilość firm zajmujących się tą usługą, ale także jej dostępność. Coraz częściej korzystają z niej nie tylko zamożni biznesmeni.
Usługi cateringowe są na tyle popularne w Polsce, że wykorzystują je nie tylko firmy do organizacji wielkich imprez, ale również osoby prywatne. Doskonałym na to przykładem był okres przedświąteczny i ogromna popularność naszych dań gotowych. Polacy są coraz bardziej zapracowani i cenią sobie każdą wolną chwilę, zatem zamiast spędzać godziny w kuchni, wolą skorzystać z usług firmy, która gwarantuje wspaniałą kuchnię, a zaoszczędzony czas pozwala spędzić z rodziną – wyjaśnia Agnieszka Rog-Skrzyniarz. (...)

Wojciech Napora

Tekst w całości mozna przeczytać w papierowym wydaniu Restauratora 1/2009

 

Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2018, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.012680