Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Analizy

Szkolenia czas zacząć
2009-02-17

Nigdy nie jest za późno na naukę. To prawda stara jak świat. Powinni ją sobie wziąć do serca także kucharze, bez względu na doświadczenie. Szkolenia, kursy i pokazy kulinarne, których na szczęście coraz więcej na naszym rynku, są dla nich szansą na rozwój i uzupełnienie wiedzy wyniesionej ze szkoły.

Jednym z dylematów, z którym musi zmierzyć się świeżo upieczony kucharz, absolwent szkoły gastronomicznej jest to, czy jego wiedza i umiejętności pozwolą mu odnaleźć się w profesjonalnej kuchni. Niestety, bardzo często okazuje się, że szkolna edukacja to zdecydowanie za mało. Młodzi kucharze muszą więc szukać pomocy u doświadczonych kolegów. Dobrą okazją do dokształcenia są kursy i szkolenia organizowane przez profesjonalistów.
Szkolenia dla kucharzy są – moim zdaniem – niezbędnym uzupełnieniem aktualnej wiedzy i wiadomości wyniesionych ze szkoły gastronomicznej. Nie chciałbym zbyt mocno krytykować programów nauczania Ministerstwa Edukacji, ale z przykrością muszę stwierdzić, że wiedza, którą dysponują nasi kucharze po ukończeniu szkoły jest na poziomie niższym niż podstawowy, znacznie ustępującym szkołom zagranicznym, np. we Francji czy Szwajcarii i nie wystarczającym, aby rozpocząć pracę zawodową na poziomie aktualnych potrzeb i wymagań rynku. Dlatego dopiero na kursach młody kucharz może dowiedzieć się czegoś więcej, czegoś, co pozwoli mu swobodnie pracować i rozwijać się w swoim zawodzie – ocenia Jerzy Pasikowski, prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni.

Szkolenia inspirują
Nie tylko młodzi kucharze cierpią na brak wiedzy. Także starsi i doświadczeni adepci sztuki kulinarnej powinni cały czas się dokształcać i szukać nowych inspiracji. Gastronomia nie jest łatwą sztuką, dlatego, by być w niej dobrym, trzeba nieustannie pracować nad sobą i szukać wiedzy, gdzie się da.
Doświadczeni kucharze także powinni się dokształcać. Bo choć potrafią funkcjonować w restauracji, w której pracują, to coraz częściej stają się zbyt mało kreatywni tylko dlatego, że skupiają się wyłącznie na trudach codziennej pracy. Właśnie szkolenia pozwalają na inne, nowe spojrzenie i mogą inspirować. Często na kursach przedstawiane są nowinki ze świata, a to zawsze warto poznać. W sztuce kulinarnej cały czas się coś zmienia i by być na bieżąco trzeba trzymać rękę na pulsie. Poza tym zawsze warto uczyć się od innych, bardziej doświadczonych kucharzy. Szkolenia podobnie jak konkursy, gdzie kucharze uczą się pracy pod pewnego rodzaju presją, dają możliwość wymiany poglądów, skonfrontowania swoich opinii, wiedzy i podpatrzenia innych, nowych technik kulinarnych oraz sposobów aranżacji serwowanych potraw – radzi Jerzy Pasikowski. (...)

Pełny tekst można przeczytać w papierowym wydaniu Restauratora 1/2009

tekst: Wojciech Napora

Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2018, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.022066