Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Analizy

Recepta na sukces czy przetrwanie?
2008-12-17

Kryzys gospodarczy bardziej nas na razie straszy ze stron gazet i zagranicznych relacji ludzi branży. W Polsce jedynymi jego oznakami są odwoływane przyjęcia świąteczne przez część firm, nie wiadomo, czy z powodów rzeczywistej redukcji kosztów, czy bardziej prowadzonej kampanii wizerunkowej. Bo na razie gastronomia kwitnie, nie zanotowano zmniejszonych wpływów. Myliłby się jednak ten restaurator, który uznałby, że nie ma się czego obawiać...
Jednoznacznie trzeba stwierdzić, że ostatnie miesiące (mówię tu w oparciu o wyniki naszej spółki) pokazują, że kryzys jeszcze branży nie dotknął – mówi Jerzy Becz z Global Restaurant Investments Sp. z o. o., właściciel restauracji Bierhalle. – Nie oznacza to, że możemy nie brać tego pod uwagę, bo z pewnością recesja i do nas dotrze.
Jego firma już podjęła kroki mające zminimalizować ewentualne straty. To ograniczenia i solidniejsza kontrola kosztów organizacji oraz atrakcyjna oferta dla klientów.
Na pewno w najbliższym czasie nie możemy sobie pozwolić na podnoszenie cen; to niedopuszczalne – podkreśla Jerzy Becz. – Myślimy wręcz o stworzeniu zestawów, propozycji atrakcyjnych cenowo dla naszych stałych klientów. To pozwoli nam zminimalizować odpływ transakcji. Bo to jest najważniejsze.

Kucharze są dobrej myśli
Jak na razie, pogorszenia sytuacji na rynku nie zauważyli też i szefowie kuchni. Spokojny o losy polskiej gastronomii jest Jerzy Pasikowski, prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni.
Nie wydaje mi się, by kryzys, z którym mamy do czynienia w światowej gospodarce miał znaczący wpływ na to, co się dzieje, przynajmniej w polskiej gastronomii – wyjaśnia. – Te obawy są chyba jeszcze przedwczesne. Na razie nic nie wskazuje, żeby polska gastronomia miała z tego powodu ponieść bardzo poważne straty.
Z tym poglądem zgadza się Krzysztof Szulborski, prezes Regionu Pomorskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, który większe zagrożenie wiąże z problemami kadrowymi w branży. (...)

Pełny tekst artykułu można przeczytać w papierowym wydaniu Restauratora 12/08

Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2018, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.013182